Notícia

Un documental recupera la història del drac perdut de Sant Pere de Ribes

El treball ‘Ara ve el Drac’ es presenta dijous 10 de març a la Casa dels Entremesos de Barcelona

Bestiari i Imatgeria
El documental recupera testimonis i imatges inèdites
El documental recupera testimonis i imatges inèdites

L’audiovisual reconstrueix la història perduda del drac centenari de Sant Pere de Ribes: una bèstia ja extinta que va mantenir la seva activitat des de principis del segle XX al cor del Garraf. El treball, que compta amb el testimoni de folkloristes i experts en imatgeria festiva, juntament amb el de veïns del municipi,  i recuperant imatges inèdites, desvetlla alguns dels misteris que envolten la figura i també traça la memòria històrica d’un poble i la del seu bestiari.

Abans del Drac de Tres Caps, Sant Pere de Ribes havia tingut un altre drac, construït l’any 1916, era una bèstia de menors dimensions  i que només requeria un portador. Va desfilar per la vila de manera intermitent en els anys següents, i es va anar deteriorant per l’acció de les rates i el foc fins a la seva desaparició a finals de la dècada de 1950.

 Ara ve el drac és el resultat de més dos anys de feina en què Andreu Miret i Esteve Roig ressegueixen els orígens i la història d’aquesta bèstia emblemàtica i com va acabant desapareixent. Els autors han entrevistat experts en bestiari festiu, com Jan Grau, Ramon Saumell, Arnau Codina o Anton Milà, i també han parlat amb ribetans i ribetanes que encara recorden l’antic drac, traçant així un retrat del context polític i festiu de la Catalunya del segle XX i també una panoràmica de l’evolució del bestiari d’arreu de Catalunya.

Per Miret, el documental vol servir per “reivindicar el llegat de Ribes i posar en valor la peça”, i ha impulsat la creació de la Comissió del Drac Vell, que vol repensar i recuperar la figura.

La presentació serà a la Casa dels Entremesos a les 19 hores i comptarà amb la presència d’Andreu Miret.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article