Notícia

Neix 'Ateneus', com a nou portaveu de la Federació d’Ateneus de Catalunya

La Federació d’Ateneus de Catalunya ja disposa de portaveu amb l’aparició de la revista Ateneus. Trenta-sis pàgines a tot color, un format de 27 x 23,5 cm, recercant l’originalitat, paper estucat i maquetació jugant amb el blanc com a marc d’uns continguts que aspiren a la profunditat; el disseny és atractiu. Se n’ha anunciat una periodicitat semestral. A l’editorial es presenta la nova publicació seguint el criteri que la visualització és la clau del futur dels ateneus: “Si no fem visible la realitat activa del nostre moviment correm el risc de ser engolits per la inèrcia dels tòpics de fa un segle i que ningú percebi que els ateneus han evolucionat”.

El plat fort de la primera edició és una entrevista amb Lluís Sàez, sociòleg i professor d’ESADE i de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ocupa la portada, amb la preocupació que el trencament amb les noves generacions feriria de mort els ateneus. Sàez va més enllà de la necessitat d’incorporar les noves generacions, quan planteja un problema de comunicació a peu pla, en dir que molts veïns i veïnes dels pobles i barris on són els ateneus no els coneixen. “Caldria aparèixer a les publicacions del barri o del poble, anar a les associacions veïnals, crear sinergies amb altres entitats que fan coses similars, com casals d’avis o cívics. Cal difusió, pedagogia, incidir en ATENEUSels joves, explicar les activitats de vida comunitària... I així es podria comprovar un potencial d’atracció que pot combatre l’individualisme”.

El seguiment de les normatives legislatives, a càrrec de Víctor Garcia, de Suport Associatiu, fa un avís que el 2 d’agost del 2008 va entrar en vigor el llibre tercer del Codi Civil que té com a primer objectiu refondre i sistematitzar la legislació catalana d’associacions i fundacions. L’autor, abans d’exposar els principals trets del nou text legislatiu, avisa que les entitats que no s’hi hagin adaptat abans del 2 d’agost del 2011 no podran rebre ajuts i subvencions de la Generalitat.

En aquesta línia també apunta Anna Pruneda, la secretària de la FAC, quan diu que l’adaptació de les entitats a assolir nous reptes és un tren que ja no pot canviar de direcció. Ho diu a la plana anterior a una enquesta sobre el futur dels ateneus i poc abans que en un extens informe de la pròpia federació titulat “Com hem d’afrontar el futur?” es faci una clara aposta pels socis actius i sobretot pels joves, incorporant la perspectiva de gènere, evitant els presidencialismes i modernitzant les assemblees i la comunicació. El text considera que el darrer congrés dels ateneus va debatre els grans reptes provocats per les transformacions socials i prioritza la incorporació dels nouvinguts.

La relació amb les institucions es planteja al text “xeCat: la nova aposta dels ateneus”. La FAC s’ha incorporat a la proposta. El secretari d’Acció Ciutadana declara que dins de l’acció estratègica del pla “considerem els ateneus una peça clau, per la seva història, per una llarga experiència de serveis als seus veïns, i perquè han aguantat durant segle i mig la bandera del civisme i del treball comunitari”.

Remata la primera edició una entrevista amb Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya, que es sent vinculat als ateneus per tradició familiar i implicació personal: “El meu avi va ser soci del Centre de Lectura de Reus, l’avi de la meva dona hi va aprendre a llegir, els meus pares n’han estat socis, els meus fills hi han après música...”. Ho diu abans de declarar que “estem en un imparable procés de regeneració democràtica, que es farà amb els partits o sense ells”.

Pere-Joan Pujol, president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, expressa la seva opinió sobre un fet puntual quan es pregunta “com el senyor Millet va disposar de tants diners que li permetessin fer funcionar el Palau, amb més o menys encert, que el deixessin quedar-se una bona quantitat de diners per a les seves arques particulars i encara n’i sobrés per repartir... La gent que formem part activa del món de la cultura popular sovint ens fem aquesta pregunta. Sobretot quan sabem que la pràctica totalitat de les nostres entitats tenen greus dificultats econòmiques i molts maldecaps per arribar a fi de mes.” I conclou que ja “és hora, doncs, de reclamar un tracte digne per a tots”.

La primera edició d’Ateneus, que fou lliurada a l’acte d’entrega dels Premis Ateneus 2009, pel seu contingut i el detall d’informacions que segueixen els apartats d’opinió, es mostra com l’eina d’expressió que la Federació necessitava.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article