Notícia

El carnaval dona el tret de sortida als balls de gitanes al Vallès

Sabadell estrenarà diumenge el nou Ball de Gitanes, amb orquestra i sense distinció de gènere

Esbarts dansaires
Gitanes de Sant Celoni
Gitanes de Sant Celoni

Es ballen tot l’any, però és quan arriba el Carnaval que els balls de gitanes –danses centenàries i hereves d’antigues mascarades i comparses– agafen protagonisme i es poden veure actuacions en una trentena de municipis del Vallès. Dissabte, l’Ametlla del Vallès, donarà inici a la Roda de ball, que recorrerà durant tres mesos diverses poblacions i es clourà amb la 40a trobada de colles del Ball de Gitanes del Vallès a Montserrat.

Després que l’any passat la pandèmia obligués a cancel·lar els balls de gitanes –o a fer-los en format virtual– aquest Carnaval les antigues danses tornen al carrer i a les places. Algunes de les actuacions més nombroses seran les de Sant Cugat, que espera omplir la plaça Octavià de Sant Cugat de balladors i balladores sota el lema ‘Tinguis el que tinguis entre les cames, balla les gitanes!’, i Sant Celoni, que l’any passat va celebrar el reconeixement del seu ball en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Nou ball de gitanes de Sabadell

Diumenge, Sabadell viurà l’estrena de la nova colla de Ball de Gitanes de la Ciutat, integrada per catorze parelles acompanyades de cinquanta músics de la Jove Orquestra de La Creu Alta. Anna Cris Sala, balladora i una de les impulsores del projecte, explica que el nou grup té uns trets diferencials: “En comptes de ballar amb cobla es balla amb orquestra; no hi ha distinció de gènere -és a dir, no ballen nois amb noies- i un vestuari modern, inspirat en la bandera de la ciutat”. El seu repertori inclou diverses danses del Vallès, com xotis, pasdobles o jotes, i també una peça única, la ‘polca de Sabadell’, amb música i coreografia originals.

Tot i que hi ha alguns documents de Balls de Gitanes a la Ciutat al segle XIX, Sabadell no comptava amb un grup estable i era des de l’any 1988 l’Esbart qui feia una ballada de gitanes per carnaval. Una ‘anomalia’ que vol corregir aquesta iniciativa. El projecte l’han impulsat l'Esbart Sabadell Dansaire juntament amb l’Escola de Música Creu Alta, però s’ha obert a tota la ciutadania, i la idea és que “pugui créixer tot sol”.

Inici del Ball de roda

A més, el dissabte a L’Ametlla del Vallès s’inaugura la Roda de ball, organitzada per l’Agrupació del Ball de Gitanes del Vallès, que agrupa una trentena de municipis.  Aquestes trobades s’emmarquen en un pacte de ‘tornajornals’, en què cada colla acull les altres i les visita al seu torn, i sovint inclouen competicions segons unes normes fixades: les anomenades picades entre colles. La roda girarà per una quinzena de municipis com Ripollet, Mollet, Lliçà, Cerdanyola, Llinars, etc., i es clourà, el 29 de maig, a Montserrat, amb la 40a trobada de colles del Ball de Gitanes del Vallès.

El president de l’Agrupació, Llorenç Solà, explica que les activitats han quedat força tocades amb la Covid i “encara estem en fase de recuperació”, “hem de ser curosos però no ens podem aturar”. I espera que “tant a Montserrat com a la Vila Gegantera, que es farà a Montblanc a l’octubre, participin la majoria de pobles socis de l’Agrupació”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article