Notícia

Quina importància ha tingut el Festival Tradicionàrius per la música folk?

Ferran Riera s’ho planteja en el llibre ‘La collita del Tradicionàrius. Història i transcendència d’un festival folk’ (Pagès editors)

ReflexióMúsica tradicional
Actuació del grup Criatures al Festival Tradicionàrius
Actuació del grup Criatures al Festival Tradicionàrius

Ferran Riera és una de les veus més autoritzades per parlar sobre música tradicional. És l’autor d’ Inventari. La música folk als Països Catalans, del franquisme al Tradicionàrius (2019, Pagès editors), un llibre de referència per entendre el sorgiment de la música folk a Catalunya durant el tardofranquisme, la creació de cançons i la recuperació dels instruments musicals, o en el vessant negatiu, la davallada que es va produir a la dècada dels vuitanta a conseqüència d’unes polítiques negligents per part de les administracions.

Tres anys més tard, també de la mà de Pagès Editors, Riera publica La collita del Tradicionàrius. Història i transcendència d’un festival folk. L’obra reprèn el fil cronològic de l’Inventari, que s’atura el 1988, any de la primera edició del Festival Tradicionàrius. La presentació del llibre, divendres 25 de febrer (19. 00 h) al Bar del Centre Artesà Tradicionàrius (plaça d’Anna Frank, s/n), comptarà amb les intervencions de l’autor, de la directora de Pagès editors Eulàlia Pagès, i de la directora artística del Tradicionàrius Carol Duran.

“Sense el Tradicionàrius potser no estaríem parlant d'un mercat de música d'arrel”, incideix Riera, que recorda que “molta gent va copiar iniciatives semblants arreu dels Països Catalans”. El periodista també subratlla la importància que va tenir la cessió del Centre Artesà a l'Associació TRAM (1993); en absència d'estudis reglats sobre música folk a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC), els talllers del CAT i les Aules de Música Popular i Tradicional van ser equipaments de primer ordre en la formació de molts instrumentistes. 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article