Notícia

Presentació de llibre ‘L’última frontera’ i el setè volum de l’Enciclopèdia Castellera a Valls

Se celebrarà dijous 27 de gener (20:15 h) al Convent del Carme

Patrimoni Immaterial
Imatge d'eufòria durant la Diada de Santa Úrsula 2019
Imatge d'eufòria durant la Diada de Santa Úrsula 2019

La col·lecció Enciclopèdia castellera (Cossetània Edicions) està oferint una mirada actualitzada del fenomen casteller des de múltiples perspectives. En el darrer volum, codirigit per Xavier Brotons i Guillermo Soler, es presenta un diccionari biogràfic sobre destacades personalitats i famílies que han permès consolidar i fer créixer les colles arrelades arreu de Catalunya. Un total de més de 400 entrades (i referències a més de 500 persones) que han requerit la coordinació de vint-i-set redactors i una intensa tasca de recerca documental i fotogràfica.

Soler explica, en declaracions a Tornaveu, que en la tria dels biografiats s’han tingut presents criteris de territorialitat; per mantenir una prudent distància històrica, l’edició ha optat per reflectir la trajectòria d’aquelles persones que l’any 2000 havien acumulat mèrits per a formar-ne part. A més, per facilitar la recerca als lectors, l’obra inclou un índex de renoms, atès que hi ha un gruix considerable de castellers poc coneguts pel seu nom oficial.

En el mateix acte, també es presentarà un altre llibre de Cossetània Edicions. L’última frontera, de Jordi Andreu Giner, és la crònica exhaustiva de la Diada de Santa Úrsula 2019, durant la qual les dues colles vallenques van carregar el 3 de 9 net per primera vegada. L’autor explica els antecedents històrics d’aquesta fita, les condicions que van permetre assolir-la i el desenvolupament d’aquella jornada inesborrable en la memòria dels castellers. L’obra també inclou el capítol ¿Es va fer el 3 de 9 net al segle XIX? Un estat de la qüestió crític, escrit per Xavier Brotons.

La doble presentació comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Valls Dolors Ferrer, el vicepresident de la Diputació de Tarragona Quim Nin, la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural Adelaida Moya, i els autors Jordi Andreu Giner, Xavier Brotons i Guillermo Soler.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article