Notícia

Un segle al capdavant del moviment sardanista

L’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona, fundada l’any 1922, és una peça clau de la cultura popular a la capital del país

Esbarts dansaires
L’Esbart ballant la dansa d’ofrena a la Rosa d’Abril (Montserrat, 1967)
L’Esbart ballant la dansa d’ofrena a la Rosa d’Abril (Montserrat, 1967)

És referència en el món sardanístic del país, però la seva actuació transcendeix aquesta parcel·la de la cultura popular. L’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona celebra enguany un segle de vida. Fundada l’any 1922 a Barcelona amb el nom  d’Agrupació Sardanista de Barcelona, l’entitat és part essencial del teixit associatiu de la ciutat.

Des que va ser fundada, l’entitat ha mantingut una activitat de foment de la llengua i la cultura catalanes, principalment en el món sardanista, però també en altres àmbits. Des del final de la Guerra Civil i fins al 1946, l’Agrupació va mantenir l’esperit de lluita per conservar les tradicions catalanes, i és a partir dels anys seixanta que l’entitat aconsegueix tenir una posició consolidada a la societat barcelonina i seguir treballant amb una certa normalitat malgrat la dictadura.

Per altra banda, mantenir i potenciar el llegat musical del mestre Joaquim Serra és un dels objectius de l’Agrupació. Des del 1958, un any després del traspàs del músic, que en fou soci d’honor, l’Agrupació ha organitzat certàmens musicals i concerts dedicats al mestre, traduïts a partir de l’any 2000 en el format actual del Memorial Joaquim Serra, per incentivar la creativitat d’autors acreditats mundialment. Entre els que hi han participat hi ha noms tan rellevants com el de Joan Albert Amargós, Albert Guinovart, Alberto García Demestres, Carles Cases, Manuel Oltra, i, des de l’any 2009 també compositors estrangers, com els americans Kevin Kaska i Louis Stewart i l’anglès Tim Garland. El Memorial del 2012 també forma part de les festes d’aniversari.

L’entitat també convoca activitats culturals diverses que van més enllà de la sardana a càrrec del grup de teatre Eduard Costa, el grup de muntanya i el de turisme cultural, que completen les seccions de l’entitat. L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 1988 i amb la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona el 1997. Anualment, organitza, juntament amb el memorial Joaquim Serra, el cicle d’Amics dels Concerts.

 

Comentaris

Joaquim Rucabado Premià de Dalt
1.

El Foment Sardanista Andreuenc és una entitat que no té res a veure amb l'Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona. Aquesta darrera celebra el centenari sense haver-se transformat el 1998.
Pregó reviseu l'article

Comenta aquest article