Notícia

Una vintena de poblacions celebren pessebres vivents aquest cap de setmana

Municipis com Castell d’Aro, Els Prats de Rei, Les Gunyoles d’Avinyonet o Les Torres de Fals reviuen el naixement de Jesús

Pessebristes
Pessebre Vivent d'Els Prats del Rei
Pessebre Vivent d'Els Prats del Rei

Els dies 25 i 26 són un dels dies forts per a la temporada dels pessebres vivents. Malgrat la complicació de la situació pandèmica, la majoria de les entitats que formen part de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya mantenen l’activitat i oferiran prop de 70 funcions a 19 poblacions d’arreu del territori per Nadal i Sant Esteve. Els pessebres han adoptat un protocol anti-COVID per garantir la màxima seguretat possible als visitants i figurants. Tradició, paisatges espectaculars, patrimoni arquitectònic i participació popular s’uneixen en una de les expressions més característiques del Nadal.

Només els pessebres vivents d’El Pont Llarg de Manresa i de la població de Celrà han hagut de cancel·lar les actuacions. La resta mantenen l’activitat, que han readaptat per garantir la seguretat, limitant els grups, reorganitzant els itineraris, fomentant la venda d’entrades anticipada per internet i vigilant l’ús de la mascareta. Hem triat alguns dels pessebres més destacats que es poden viure aquest cap de setmana.

Pessebre Vivent de Prats de Rei

És un pessebre vivent parlat, l’únic que té música pròpia (Nadal, El Pessebre Vivent dels Prats de Rei, un oratori per a orquestra, cors i soprano solista, compost per Valentí Miserachs) i en el qual els assistents es mouen tots junts d’un quadre a l’altre. El pessebre, que enguany celebra el 50è aniversari, oferirà cinc quadres per diversos escenaris dels carrers i places del nucli: el mercat, la Visitació, el Naixement, l’Anunciació als pastors i el temple d’Herodes i la presentació al temple. Hi participen un centenar de persones, que fan d’actors i ajuden en la preparació, el muntatge, etc. Hi destaquen la representació dels oficis tradicionals i una àmplia presència de tota mena d'animals, que entusiasmaran als més petits.

Funcions el diumenge 26 de desembre, i també el 1, 2, 6 i 9 de gener.

Pessebre Vivent de Castell d’Aro

Iniciat l’any 1959 a Castell d’Aro com a inspiració del Pessebre Vivent d’Engordany (Andorra), el Pessebre Vivent de Castell d’Aro té l’honor de ser el més antic de Catalunya. Ofereix un recorregut de 1,5 km pel nucli antic del poble i el barri de la Coma, amb unes 40 escenes diferents, entre les que destaquen la representació d’oficis artesanals i del camp i la pagesia, i l’escena final del Naixement, amb gallines, cavalls, conills, etc. Entre les novetats d’aquesta edició és una gran estrella de Nadal que es pot veure des de la variant, senyalant el camí cap al poble.

Representacions els dies 25 i 26 de desembre, i el 1 i 2 de gener.

Les Gunyoles d'Avinyonet

El pessebre d’aquest municipi de l’Alt Penedès se celebra des de fa 44 anys, i es caracteritza perquè és una escenificació en moviment i parlada, més semblant a uns pastorets a l’aire lliure.  Destaca el seu recorregut, que discorre per un paisatge natural espectacular als voltants d’una cova de pedra natural a la muntanya. Un guia acompanya els visitants per les diverses escenes teatralitzades, protagonitzades per la majoria d’habitants del poble.

Diverses funcions els dies 25, 26 de desembre, i 1, 2 i 9 de gener.

Pessebre Vivent del Bages

El Pessebre Vivent del Bages va estrenar la temporada el cap de setmana passat amb prop de 600 visitats. El dia 26 tornen les representacions, que conviden a descobrir paisatges de recreació històrica sobre el naixement de Jesús i l'arribada dels Reis d'Orient. Hi participen aproximadament 260 persones de Fals, Rajadell i d’altres poblacions dels voltants, L’any 1992 va rebre el Premi Nacional de Cultura a la Millor Iniciativa Artística Popular. L’any passat, en què no es va poder fer, van produir en canvi un documental sobre la història del pessebre, que ha estat finalista dels Premis Ateneus 2021.

Funcions el 26 de desembre, l’1, 2 i 6 de gener.

Pessebre Vivent de Joanetes

El petit poble de Joanetes, a la Vall d’en Bas (La Garrotxa), amb poc més de 300 habitants, mobilitza més de 400 persones en aquest pessebre que enguany celebra 25 anys. En un escenari natural magnífic, el pessebre ofereix un quilòmetre de recorregut amb prop de cinquanta escenes diferents, on destaquen oficis antics ja desapareguts, com carboners, confiters, picapedrers, fusters, formatgers, pastors, rentadores, ferrers, forners, captaires… Tot això il·luminat per una gran estrella, al cim de Santa Magdalena.

Aquesta setmana ofereix quatre funcions, els dies 25 i 26 de desembre, i 1 i 2 de gener.

Podeu consultar totes les representacions en el web de la Federació.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article