Notícia

Els Premis Capital de la Sardana 2021 guardonen Arnau Tordera, Obeses i Berga Jove, entre d'altres

Manresa serà la Capital de la Sardana 2024, després de Balaguer i Sant Cugat

Sardanes
La coble Berga Jove i Obeses, amb Arnau Tordera, van rebre el Premi Capital de la Sardana a Propostes artístiques
La coble Berga Jove i Obeses, amb Arnau Tordera, van rebre el Premi Capital de la Sardana a Propostes artístiques | Jordi Galderic

El Teatre Narcís Masferrer de Sant Feliu de Guíxols es va convertir dissabte a la tarda en la gran festa de la sardana, amb la gala de lliurament dels Premis Capital de la Sardana 2021. La cita va reconèixer un total de 25 persones, entitats, institucions i mitjans que han treballat per la promoció de la dansa, amb noms com el cantant Arnau Tordera, el divulgador musical Josep M. Rebés i Molina per @AlmanacMusical, i Obeses i Berga Jove. Durant l’acte, Balaguer va presentar el seu projecte de capital de la Sardana 2022, que buscarà relacionar la dansa  amb altres àmbits culturals, i es va donar a conèixer el municipi que agafarà el relleu l’any 2024: la ciutat de Manresa.

Més d’una vintena de músics, compositors, activistes, colles sardanistes, comunicadors, artistes van pujar a l’escenari del teatre per recollir un d'aquests guardons, que reconeixen la seva tasca en favor de la promoció i defensa de la sardana durant el 2021, en un any que ha estat especialment difícil per la pandèmia. Entre els premiats, destaquen la cobla Berga Jove i Obeses. pel seu concert que auna la música de banda amb el timbre de la cobla, i el músic i rapsode Valentí Maymó, pel maridatge de poesia, prosa i música en diversos espectacles com Camins del Paradís o Josep Pla i la Sardana.

També van ser reconeguts el compositor i cantant Arnau Tordera, pels seus vídeos a Youtube d’anàlisis sardanístiques “molt amenes”; el divulgador Josep M. Rebés, pel seu compte de twitter @AlmanacMusical, on repassa diàriament les efemèrides de compositors catalans, i el conductor Joan Teixidor i Gabarró, amb més de 40 anys al capdavant del programa  'La dansa catalana', primer a Ràdio Sant Feliu i després a Ràdio Palamós.

En la categoria a la dedicació, es va guardonar Montse Gili, impulsora de l'Aplec de Sants, per la seva “tasca incansable a favor de la sardana des de diferents entitats i associacions”; Mateu Nogueras, “per la seva tasca continuada al llarg dels anys de col·laboració i gestió en els diferents concursos de sardana esportiva celebrats arreu del país”, i el contrabaixista i professor de violí, trombó i contrabaix Josep Quer.

Balaguer i Manresa, capitals el 2022 i 2024

En el mes de març, Balaguer prendrà el relleu de la capitalitat a Sant Feliu, amb un projecte que buscarà tres objectius fonamentals: fer “reflotar de la sardana a la ciutat, treure-la de l’àmbit còmode i fer-la relacionar amb d’altres àmbits culturals” i donar a conèixer la ciutat per tot el país, segons va explicar Jordi Ignasi Vidal. El paer en cap de Balaguer també va avançar alguns dels actes del programa, com un concert de Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, el 19 de març, que donarà el tret de sortida del projecte.

Després de passar el testimoni a Sant Cugat del Vallès, l’any 2024 Manresa es convertirà en la 11a Capital de la Sardana. La tinent d’alcalde, Núria Masgrau, va destacar que serà “una oportunitat única per difondre” la dansa i la cultura catalana, i que l’objectiu és “implicar al màxim el teixit social de la ciutat”.

Guia sardanista 2022, a punt

En l’acte, també es va presentar la 21a edició de la Guia Sardanista 2022, el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes. Hi consten fins a 155 aplecs de sardanes, 44 concursos de colles de sardana esportiva i 5 concursos individuals de sardanes revesses, de Catalunya, Andorra i el Nord de Catalunya, a més d'altres esdeveniments (ballades, concerts, diades del soci, etc.). La guia, editada per la Confederació Sardanista de Catalunya, es podrà aconseguir a través dels Aplecs, al Palau de la Virreina i a la Casa de la Sardana de Barcelona i consultar en línia.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article