Notícia

El llibre per endinsar-se en el nom llegendari dels pobles

Miquel Martín publica 'Quan els pobles no tenien nom' (Edicions Sidillà)

Reflexió
El llibre explora el nom i l'origen d'un centenar de pobles, viles i ciutats
El llibre explora el nom i l'origen d'un centenar de pobles, viles i ciutats

Després de relatar les Llegendes de mar de la Costa Brava (Sidillà, 2013) i les Llegendes de nit (2019), l’escriptor i filòsof Miquel Martín Serra retrocedeix al temps en què els pobles no tenien nom per explicar «com i perquè van arribar a tenir-ne». Per fer-ho, ha bussejat en el folklore català —en l’obra de Joan Amades, però també en els treballs de Xavier Cortadellas, Pep Coll, Rosa M. Canela, Manuel Bofarull, etc.— per portar-nos les llegendes que expliquen l’origen d’un centenar de municipis d’arreu de Catalunya. Hi surten des de les capitals catalanes i grans ciutats del país fins a petits poblets, i també algunes llegendes de la Catalunya del Nord, les Balears, la Franja de Ponent, el País Valencià i Andorra.

Són històries d’amor, de màgia, de terror o d’humor, poblades amb gegants, dracs, castells, valents cavallers, senyors cruels, pagesos avariciosos i pastores enginyoses, situades sovint en els temps convulsos de l’ocupació musulmana, i que exploren els límits entre el món real i l’imaginari. Amb una escriptura àgil i propera a l’oralitat, en format de textos breus i acompanyada per les il·lustracions de David Granato, Miquel Martín aconsegueix encomanar al lector la seva pròpia fascinació pel món de les llegendes, un gènere en el qual, com va comentar una vegada l’escriptor Pep Coll, hi sol haver «més saviesa amagada, en clau fantàstica, que no a vegades amb sistemes filosòfics».

El llibre és també una reivindicació de la nostra mitologia i fantasia, enfront de les llegendes alienes que sovint les eclipsen, i ens permet redescobrir pobles i viles que probablement haurem recorregut sovint, però que ara ens sembla que en sentim el seu nom per primera vegada.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article