Notícia

La Lira de Sant Andreu i el Centre Parroquial Sant Vicenç de Sabadell, guanyadors del Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural

També han estat premiats Salvador Palomar i Abadia, el programa Coblejant, la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt i un projecte de la FCSM i l’Associació Musical Vila de Falset

Associacionisme
Imatge dels guanyadors dels IV Premis Antoni Carné
Imatge dels guanyadors dels IV Premis Antoni Carné

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

En el parlament inaugural, Rosa Maria Provencio ha destacat la importància que tenen les entitats de base per "fer xarxa, integrar nouvinguts, defensar la llengua, potenciar l'empoderament de la dona, transmetre i renovar tradicions i fer escola de ciutadania". Presentada pel comunicador Pau Benavent, la gala ha començat solemnement amb l’execució del Ball d’Homenatge, a càrrec dels esbarts Sant Jordi i Joventut Nostre. La gala també ha estat amenitzada amb la lectura d'uns versos satírics sobre el món de la cultura popular, i l'estrena del documental Les veus dels jovesrealitzat per Àlvar Andrés. A més, també s'ha emès En recordun obituari per recordar els activistes de l'associacionisme cultural traspassats els dos últims anys. 

Guanyadors i dels IV Premis de l’Associacionisme Cultural

En la concessió del Premi BBVA a l’Entitat de l’Associacionisme Cultural, concedit per primera vegada ex aequo a la Societat Cultural i Esportiva La Lira (Sant Andreu del Palomar) i al Centre Parroquial Sant Vicenç (Sabadell), el jurat ha reconegut la trajectòria històrica de les entitats, la capacitat per bastir projectes transversals que abracen diferents manifestacions culturals, l’oferta formativa que ofereixen a les noves generacions i també l’aposta per difondre les seves activitats a través dels nous formats comunicatius.

La candidatura De l’oblit al faristol: el ressò de la banda de la mina ha estat mereixedora del Premi Previsora General al Programa. Aquesta iniciativa, impulsada conjuntament per la Federació Catalana de Societats Musicals i l’Associació Musical Vila de Falset, neix amb el descobriment d’unes partitures inèdites per banda datades a cavall dels segles XIX i XX, originalment interpretades en les mines de Bellmunt de Priorat. Les dues entitats han treballat la recuperació, enregistrament, promoció i fins i tot internacionalització d’aquestes peces, rescatades (literalment) de les tenebres.

La Colla de Geganters de Vilassar de Dalt  han estat mereixedors del Premi Arç Cooperativa a l’Activitat gràcies al projecte Ànima, cercant l’esperit dels gegants. El jurat ha valorat les complicitats dels geganters vilassarencs per teixir complicitats amb altres entitats per bastir una activitat que va ser clau en la recuperació de l’activitat festiva, després de la primera onada de la pandèmia, en el municipi maresmenc.

El Premi Tornaveu al Mitjà de Comunicació ha premiat Coblejant, dirigit i presentat per Queralt Pedemonte, “per haver contribuït a la difusió del sardanisme i les interpretacions de cobla entre les noves generacions amb l’emissió d’un programa radiofònic setmanal, i la promoció de les ballades i concerts a xarxes socials”.

Finalment, s’ha concedit el Premi ENS a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català a Salvador Palomar i Abadia pel compromís demostrat durant dècades en la “investigació i promoció del patrimoni cultural immaterial del Camp de Tarragona, en especial de les festes relacionades amb l’àmbit del foc”, tasca que ha desenvolupat de manera especialment intensa a través del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria Carrutxa.

 

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català vol agrair la implicació activa de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA en l’organització daquest certamen i en el foment de la cultura popular catalana. 

També desitja mostrar el seu agraïment a totes les institucions i empreses que col·laboren en la seva organització: Previsora General, Arç Cooperativa,  el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article