Notícia

El Museu Etnològic del Montseny es consolida com a refugi del patrimoni del massís

El nou projecte museogràfic, més modern i obert, reforça el projecte que va néixer als anys vuitanta

El centre ofereix al visitant nous espais que completen el recorregut amb sales sobre el model industrial de la comarca
El centre ofereix al visitant nous espais que completen el recorregut amb sales sobre el model industrial de la comarca

El Museu Etnològic del Montseny, La Gabella (MEMGA) comença una segona etapa d’expansió per aportar una dimensió més oberta i moderna del concepte museístic que des dels anys vuitanta mostra el vincle que van mantenir per segles ésser humà i medi ambient. El museu, instal·lat en un edifici del segle XVII, és una invitació a interactuar amb les persones i la natura, oferint un aprenentatge i experiència de l'època.  De fet, és un refugi del patrimoni cultural, social i econòmic i social del massís del Montseny, marcat per la indústria hidràulica d’Arbúcies.

Aquest novembre s’han inaugurat obres de reforma que han permès millorar el recorregut de la visita i que, sobretot, s’han concentrat en l’actualització museogràfica dels diferents espais, en què es descriu el model industrial del Montseny: la torneria, la carrosseria i el món del tèxtil.

I quins són els nous espais? Un es dedica a les Llegendes del Montseny, un altre està presidit per l’icònic autocar de color vermell del 1923 i que remet a la gran indústria arbucienca, la indústria carrossera; i la sala dedicada al món del tèxtil i a la confecció, també molt important i que va donar feina a una gran part de la població femenina de la vila en un període que va de finals del segle XIX a principis del segle XXI.

“L’adaptació i millora d’equipaments culturals com el Museu d’Arbúcies és un repte i una obligació que tenim les administracions cap a la nostra ciutadania. Aquest procés de remodelació ha de permetre reforçar el lligam amb el Montseny i és una aposta decidida per convertir el museu en un element clau del territori”, valora l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga.

Jordi Tura, director del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, celebra l’ampliació perquè permetrà completar el relat museístic: “El visitant descobreix nous espais que fins ara no tenien presència en el recorregut del museu, com el de la vida quotidiana o el món del tèxtil i el treball de la dona, al mateix temps que s’ha adaptat tot el conjunt de les sales de la segona planta que permet explicar el món de la industrialització amb una museografia molt més moderna i oberta”.

Nous espais, més llegat

L’espai dedicat a les Llegendes del Montseny i a la vida quotidiana recrea una gran llar de foc, com les que es podien trobar en els masos del Montseny des de fa més de 300 anys. L’Òmnibus d’onze places de l’any 1923, de carrosseries Ayats, exemple dels primers models d’autobusos carrossats a Arbúcies, o la recuperació de la gran encavallada de fusta a quatre vessants del teulat original de l’edifici, del segle XVII, donen força a l’ampliació del museu. Tot plegat, amb la nova sala del tèxtil que permet completar el cicle del model industrial arbucienc, originat a finals del segle XIX.

Un referent cultural

El Museu Etnològic del Montseny s’ha concebut des dels seus inicis a principis dels anys vuitanta del segle passat, com un centre de conservació, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny. Amb una implicació directa en la dinamització cultural, social i econòmica del conjunt del territori. Actualment el museu, amb xifres que sobrepassen els 50.000 usuaris anuals del seu conjunt de serveis, està considerat un referent patrimonial del sud de les comarques gironines, tant en l’àmbit de la recerca com també en el de la difusió cultural.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article