Notícia

Més d’un centenar d’activitats per descobrir el patrimoni de la pedra seca

Del 19 al 28 de novembre se celebra la 2a edició de la Setmana de la Pedra Seca

Patrimoni Immaterial
Taller de construcció de marges a Rodonyà (Tarragona), una de les propostes de la Setmana
Taller de construcció de marges a Rodonyà (Tarragona), una de les propostes de la Setmana | Setmana de la Pedra Seca

Rutes de descoberta, itineraris teatralitzats amb tast de cuina local, tallers de restauració de marges i de construcció de barraques, xerrades, exposicions, presentacions, concursos de fotos a Instagram... Més un centenar de propostes arreu dels Països Catalans conviden a tothom a descobrir el patrimoni i l’ofici de la pedra seca. La iniciativa coincideix amb el 3er aniversari de la declaració d’aquesta tècnica com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

En qualsevol sortida pels camins, camps, serres, valls o parcs d’arreu de Catalunya sovint trobem construccions de pedra seca. Són barraques o cabanes, marges, basses, ponts, forns de calç, cisternes, arneres i altres construccions fetes sense argamassa ni ciment, només amb pedres sàviament col·locades. Recordar el valor d’aquestes construccions (valor històric, arquitectònic, ecològic, perquè són ecosistemes per a moltes espècies animals i vegetals, etc.) i lluitar contra el seu progressiu abandó i deteriorament són els principals objectius de la Setmana de la Pedra Seca, que se celebra durant deu dies, des de divendres fins al 28 de novembre.

Entre l’ampli ventall de propostes, hi ha nombroses sortides per descobrir construccions de pedra seca de la mà de coneixedors locals. Algunes rutes inclouen degustacions de productes locals relacionats amb la manera de viure d’aquells que les van construir, altres són teatralitzades i algunes conviden a descobrir les plantes associades a aquesta tècnica.

També s’ofereixen tallers per aprendre la tècnica i participar de la restauració o construcció de marges, barraques i jornades divulgatives per reflexionar sobre el futur d’aquest patrimoni, tècnica i ofici.

A Tortosa (Museu de les Terres de l’Ebre) i a Berga (Biblioteca Vinyes i Cluet) es podrà visitar l’exposició ‘Tot un món de pedra seca’, i a Copons (Barcelona) un recorregut artístic Tre(s)àvies per tres barraques de pedra seca del municipi. Es presentaran també diferents publicacions, i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura tradicional farà entrega del 2n Premi Pedra Seca a la Fundació El Solà de la Fatarella.

La Setmana de la Pedra Seca, impulsada per Col·laboraxPaisatge, en col·laboració amb nombroses entitats del territori dels Països Catalans, vol també visibilitzar l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra.

Les activitats programades es poden consultar a l’Agenda en línia i al Mapa d’ubicacions al web de la Setmana.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article