Notícia

Es publica el Calendari de l’Ermità 2022, la guia per viure la natura i la cultura

Hi ha articles del Sr. Marcel·lí Virgili, Astrid Van Ginkel, Fra Valentí Serra, Jordi Sacasas i Liliana Tomàs

El calendari es pot trobar a les principals llibreries del país
El calendari es pot trobar a les principals llibreries del país

Considerat un dels darrers exponents d’una tradició editorial de calendaris populars que arrencà amb força a la segona meitat del segle XIX, el Calendari de l’Ermità és un almanac tradicional que ofereix informacions relatives a l’astronomia, l’agricultura i la cultura popular, tradicional, festiva i religiosa. Concretament, els principals continguts del calendari són les informacions astronòmiques, el santoral català i una exhaustiva guia de fires, mercats i festes majors que se celebren arreu de Catalunya durant tot l’any. Aquests continguts van acompanyats per diferents articles de caràcter divulgatiu sobre temes de ciència i astronomia i de cultura popular i tradicional, sense oblidar les recomanacions per a les sembres i plantacions del camp, de l’hort i de les herbes remeieres. I des del 2015, es publica en català de la mà d’Edicions Morera.

L’edició del 2022 ja es pot comprar i inclou curiositats com que aquest any vinent farà 100 anys de les primeres dents postisses, de l’aparició de la paraula ‘Barça’ o del descobriment de la tomba de Tutankamon. També podrem saber quan és temps de collir maduixes o què són les neules de paper. En definitiva, tota la saviesa del món rural i la cultura popular.

De fet, al calendari trobarem les clàssiques informacions de caire més pràctic com són les dades astronòmiques (sortida del sol i la lluna, eclipsis,…), el sant del dia (santoral català actualitzat) o la data de celebració de les festes majors, fires i mercats, juntament amb altres com les recomanacions pel bon conreu de l’hort i el jardí, les fruites i hortalisses de cada estació, les herbes remeieres... A més, inclou una guia amb fires, mercats setmanals i festes majors, revisada i actualitzada cada any, on s’anuncien més de 1.100 festes majors, 400 mercats i 250 fires tradicionals i rurals de Catalunya i Andorra.

A banda d’aquestes informacions pràctiques, el Calendari de l’Ermità incorpora articles que recuperen aspectes de la nostra cultura popular i tradicional i d’altres sensibles a temes d’interès més general com la sostenibilitat o el respecte a la natura. La publicació està adornada amb gravats i il·lustracions. Enguany hi trobareu articles del Sr. Marcel·lí Virgili, Astrid Van Ginkel, Fra Valentí Serra, Jordi Sacasas i Liliana Tomàs. L’edició inclou El calendari dels nens i les nenes... i també per als pares en format desplegable.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article