Notícia

Quan els Països Catalans es revoltaven davant la repressió

Ho analitza una jornada sobre historiografia local i comarcal el 27 de novembre a l’Institut d’Estudis Ilerdencs

Reflexió
La jornada ha estat organitzada per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, i la CCEPC
La jornada ha estat organitzada per l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, i la CCEPC

Revoltes i repressions als territoris de parla catalana als segles XVI i XVII. Amb aquest títol es presenta la jornada sobre historiografia local i comarcal que tindrà lloc el pròxim 27 de novembre a la seu l’Institut d’Estudis Ilerdencs (plaça de la Catedral de Lleida), en què un ampli programa amb experts tractarà tres eixos: Repressions i violències (col·lectives, individuals, de gènere). Elits i actors locals; la transmissió dels greuges: com es transfereix el malestar, com es comunica, com quallen els aixecaments? Literatura, publicitat i escrits personals: projecció, representació i propaganda (pública i privada) de la revolta i de l'antirevolta, i finalment, les arrels jurídiques i existencials dels enfrontaments: els raonaments de subsistència i els argumentaris jurídics que sostenen les revoltes.

La conferència inaugural anirà a càrrec de Vicent Escartí, de la Universitat de València: “La memòria de les Germanies a València”. Daniel Muñoz parlarà dels conflictes, violències i resistències socials als espais fronterers de la València foral moderna, amb un balanç historiogràfic des de la perspectiva local, i en el mateix bloc, Verònica Zaragoza parlarà de la repressió i vigilància del poder visionari femení a l'època moderna.

Després serà el torn de Margalida Bernat i Jaume Serra, de la Societat Arqueològica Lul.liana, que faran un tast historiogràfic sobre la Germania de Mallorca (1521-1523): “De la criminalització binimeliana a la reivindicació postquadradiana (1593-2021)”. Per la seva banda, Eulàlia Miralles, de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, parlarà de veus de guerra. Aproximació a la propaganda bèl·lica del segle XVII.

A la tarda la sessió es reprendrà amb l’anàlisi de Ricard Torra, Alexander von Humboldt Fellow, Ludwig-Maximilians- Universität München: “La pugna per l'observança. Una visió des del món local català, 1588-1705”. A continuació, Miquel Fuentes parlarà de les causes i fonaments jurídics de violències i revoltes al País Valencià a l'època foral moderna, i finalment, la conferència de cloenda anirà a càrrec de Joan Peytaví, de la Universitat de Perpinyà, amb el títol “La història en primera persona expressa el trauma col·lectiu: el cas dels conflictes catalans moderns”.

La inscripció i el dinar són gratuïts, prèvia confirmació a: ccepc@iec.cat o al telèfon 933 248 585. Us hi podeu inscriure fins al 18 de novembre.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article