Notícia

L’ofici de pastor, una feina vital per a la societat

L’exposició ‘La feina que no es pot deixar. Pastors a Montsant’ arriba a Reus fins, al 5 de novembre, a la seu de la Carrutxa

Reflexió
L'exposició ha estat produïda pel Parc Natural del Montsant.
L'exposició ha estat produïda pel Parc Natural del Montsant.

Un viatge al cor d’un ofici present des de fa segles a les muntanyes catalanes, un ofici que marca el caràcter i la història local, també l’economia i la societat. En definitiva, una peça clau de la història de la humanitat: els pastors. L’exposició La feina que no es pot deixar. Pastors a Montsant arriba a Reus fins al 5 de novembre a la seu de la Carrutxa (carrer nou de Sant Josep, 10), produïda pel Parc Natural de la Serra de Montsant i elaborada a partir de la recerca del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria-Carrutxa. La mostra explica al visitant les particularitats històriques de la ramaderia a Montsant, amb ramats de proximitat i altres que feien transhumància, els tipus de bestiar: ovelles, cabres de llet o cabres blanques... i a l'aprofitament de la llana, la llet i la carn; al llegat dels pastors en l'arquitectura popular, els objectes i el patrimoni immaterial.

 

Però més enllà de la visió etnogràfica i històrica, aquesta exposició vol sensibilitzar la població i obrir una reflexió sobre la necessitat de mantenir o recuperar una ramaderia extensiva, amb ramats sempre acompanyats de pastors, com a eina de gestió del territori i generació de productes de qualitat per a l'alimentació.

L'exposició es presenta dins el cicle Rural i urbà, amb l'objectiu de presentar recerques en curs, però també reflexionar, en aquest cas, sobre les implicacions que té en el present el manteniment d'oficis tradicionals com el de pastor. I també sobre com la muntanya ha estat i és espai de treball i amb exigències de conservació, més enllà de la visió lúdica i de pràctica esportiva que hom pot tenir des del món urbà.

“Testimonis d’homes i dones que ens han apropat a les formes de vida d’un passat recent, de les exigències d’una feina que no es podia deixar durant tot l’any, que implicava negociació per a l’ús dels terrenys i abastia a la comunitat. I que ens fan reflexionar sobre un present on tota l’estructura social –i la normativa legal– sembla abocada a afavorir les grans explotacions de ramaderia intensiva”, relaten els organitzadors de la mostra.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article