Notícia

La Festa del Flabiol, 37 anys fent valdre la música tradicional

Del 6 al 7 de novembre, Arbúcies acull aquesta trobada, que se celebra des de l’any 1985

Música tradicional
lLa Festa del Flabiol d'Arbúcies, dos dies farcits de xerrades, tallers i concerts per compartir projectes i experiències en un entorn festiu
lLa Festa del Flabiol d'Arbúcies, dos dies farcits de xerrades, tallers i concerts per compartir projectes i experiències en un entorn festiu

Un espai on flabiolaires i amics del flabiol i la música tradicional puguin compartir melodies, recursos, projectes i experiències, tot en un marc festiu i acollidor. Aquesta és la filosofia de la Fira del Flabiol, que acollirà Arbúcies (La Selva) entre el 6 i el 8 de novembre en la seva 37a edició. Una trobada que s’ha celebrat ininterrompudament des de l’any 1985 i que combina els col·loquis i les xerrades amb els tallers, els concerts i també les trobades de gegants, audició de sardanes i la fira de lutiers, entre altres. Tot plegat, apostant per la preservació i la difusió del flabiol i dels flabiolaires d’arreu del país, com un element més del nostre bagatge cultural com a poble.

La festa arrenca dissabte amb col·loquis sobre el flabiol, en què diversos experts parlaran sobre aquest instrument des de diversos vessants i es presentarà també el llibre Les cobles de flabiolaires a dues mans. 1860-1960. Un segle de músiques populars del Maresme i del Vallès Oriental. Pierre Jordà-Manaut oferirà la xerrada Algunes observacions sobre el facsímil d’un flabiol d’Arbúcies. Àngel Vallverdú parlarà sobre Andreu Comajuncosas Pla (1923-2021), el flabiolaire del ball de bastons de Gelida, i Jordi Quintana sobre el flabiol i altres instruments a les nadales catalanes.

A la tarda continuaran els col·loquis. Àngel Vallverdú és l’autor de la ponència Exòtic a casa? El flabiol i els gegants de la Ciutat de Barcelona, una continuïtat paradoxal. Kepa Pinedo, per la seva banda, oferirà la xerrada El baile público con txistu en el siglo XIX en el Oriente de Álava (Agurain, Araia y Zalduondo). En acabat, audició de sardanes obligades de flabiol amb la Cobla dels Lluïsos de Taradell i solistes convidats. A la nit hi haurà audició concert de música popular basca, i tancarà la nit un ball de flabiols.


La jornada de diumenge arrencarà amb la fira de Luthiers i de productes flabiolístics, amb Germán Cabrera, Xixo Luthier, Pierre Jordà-Manaut i la Tradillibreria, i després, plantada de gegants i flabiols als carrers d’Arbúcies. Després hi haurà cercavila amb els gegants d'Arbúcies i el capgròs d'en Quirze Perich. I el dia acabarà amb el gran concert de flabiols a càrrec de totes les cobles i solistes participants en el Teatre de les Naus Ayats.
 

Comentaris

Edmon Arbúcies
1.

És una festa collonuda. Tothom hi és benvingut. Ens ho passem molt bé i almenys un cop l'any podem sentir aquests instruments en tota la seva extensió i varietat, d'estils, de repertoris, d'acoblaments, de tradicions ... un luxe que no et pots deixar perdre.

Comenta aquest article