Notícia

L’Esbart Català de Dansaires presenta dijous 28 ‘Aportacions a la dansa catalana 2020’

La publicació reuneix una quinzena de treballs sobre les danses catalanes d’una vintena d’autors

Esbarts dansaires
Ball d'Espases de Cervera
Ball d'Espases de Cervera

El Ball d’Espases de Cervera, les danses tradicionals del Berguedà, el ball de rams de Gràcia, el projecte de l’Inventari de Danses Vives, l’Aplec Jove bastoner o la figura d’Enric Vigo. Són alguns dels temes que hi figuren en la nova publicació de l’Esbart Català de Dansaires, que es presenta el pròxim dijous a La Casa dels Entremesos de Barcelona. L’obra recull les ‘aportacions’ (és a dir, estudis històrics, de reconstrucció o creació de balls, de projectes, experiències, sobre música o coreografies) sobre la dansa tradicional, presentades a la jornada homònima l’any passat.

Aportacions a la dansa catalana 2020 recopila les ponències presentades a la jornada celebrada el 29 de 2020, una iniciativa de l’Esbart Català de Dansaires que busca donar visibilitat als treballs, molts d’ells inèdits, al voltant de la dansa i als seus autors, i posar en valor el ball com a part fonamental de la història de qualsevol col·lectivitat.

L’obra inclou un total de catorze treballs de vint autors, investigadors, folkloristes, historiadors i persones vinculades als esbarts i la dansa. Entre els articles, hi trobem un estudi sobre el Ball d’Espases de Cervera, el més antic de Catalunya, que es va deixar d’escenificar l’any 1724 i que el 2016 es va tornar a ballar a la plaça major del municipi, realitzat per Lluís Bellas; una aproximació a l’Inventari de Danses Vives de Catalunya, un projecte col·laboratiu impulsat per l’Esbart Català de Dansaires, que recull danses i balls tradicionals d’arreu del país, a càrrec de Montserrat Garrich i Raimon Casas; i una mirada sobre la música de La Balanguera, declarada Himne de Mallorca l'any 1996, per part de Joan Armengué.

També hi ha un treball d’Ignasi Ros, historiador i tècnic de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, sobre la recuperació de la figura i obra del músic i ballador Enric Vigo. De fet, la jornada de febrer i va ser dedicada a aquest músic i ballador, qui va ser un dels pioners en el recull de balls i danses quasi ja perdudes del ric folklore català del Pallars.

La presentació serà a la sala d’Actes de La Casa dels Entremesos a les 20 hores. Per assistir-hi cal reserva prèvia a info@esbartcatala.org

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article