Notícia

EI I Congrés Internacional de Ball de Bastons vol reflexionar, gaudir i fer créixer les danses de pals

Del 21 al 14 d’octubre, Salou oferirà xerrades, exposicions, tallers i actuacions de cultura popular

El Congrés vol crear sinèrgies entre totes les danses de pals de la península Ibèrica
El Congrés vol crear sinèrgies entre totes les danses de pals de la península Ibèrica | Bastoners de Terrassa

Des de dijous fins al diumenge, Salou serà l’epicentre de les danses de pals, amb la celebració del I Congrés Internacional de Ball de Bastons. La trobada combinarà el debat, la divulgació i la festa: hi haurà ponències, exposicions, tallers, presentacions i actuacions de cultura popular per a tot el públic, i acollirà també la 46a Trobada Nacional. S’hi ha convidat experts i investigadors, balladors i una àmplia representació de grups d’arreu de Catalunya i també d’Espanya, Portugal, Andorra i França, amb la intenció de crear sinergies entre totes les danses de pals.

Després d’un any de pandèmia, l’objectiu més immediat del Congrés és “reactivar el món bastoner”, donar una oportunitat a les colles perquè es retrobin i tornin a actuar, explica Adrià Ortiz, president de la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, que organitzen l’acte juntament amb Adifolk. I el segon objectiu, de més llarg recorregut, és “servir de plataforma que aplegui els màxims experts i expertes en danses de pals de totes les regions de la península Ibèrica, amb la intenció de trobar una fórmula per seguir col·laborant en el futur en altres esdeveniments”. “La idea és que sigui la primera pedra d’un camí, no un bolet”, resumeix Ortiz.

Per això, el Congrés reunirà representants de les danses de pals de diferents punts de Catalunya i de la península: de Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Logronyo, Aragó, Euskadi, País Valencià, Portugal i Andorra, on són conegudes amb els noms de paloteado, dance, makil dantza, danza de palillos, troqueado, etc.

Conferències, tallers, exposicions i actuacions

Els debats i reflexions centraran una part important del programa. Es presentaran un total de vuit comunicacions, que abordaran un ampli ventall de temes, des dels orígens i la indumentària de les danses i la seva relació amb la religió fins al paper de les dones, la inclusió i l’etern debat entre tradició i modernitat. Així per exemple, Teresa Garcia, dels Bastoners de Terrassa, explicarà el treball de la colla egarenca per incorporar les dones a l’entitat. L’etnòloga Beatriz Cea, de la Universitat de Cantàbria, reflexionarà sobre com el gran repte de salvaguardar les danses de pals de Cantabria davant el despoblament i l’envelliment de la població rural. José Ángel Bartolomé, director del Grupo de Danzas de Logroño, parlarà de l’experiència d’un grup de danses format amb membres de l’associació de sords de La Rioja.

El congrés tindrà també un vessant festiu, amb espectacles i balls al teatre Auditori i també actuacions de cultura popular: sardanes, actuacions de falcons, confecció de catifes de flors en col·laboració amb la Federació Catalana de Catifaires, etc.

A més, els organitzadors han volgut implicar els centres educatius en aquesta iniciativa, i per això divendres al matí el Palau de Congressos s’obrirà als centres educatius, on alumnes d’escoles i instituts del municipi faran una mostra del que han estat treballant durant les darreres setmanes. 

46a Trobada Nacional

El dissabte 23 a la tarda el Congrés acollirà la Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, que reunirà més de 80 grups participants i “serà la més gran de totes les celebrades fins ara”, explica el president de la Coordinadora. Comptarà amb una àmplia representació del món bastoner català, i també els grups de ball de Pastorets de Catalunya i de grups de Portugal, Espanya, Andorra i França.

La trobada inclourà un reconeixement a personalitats que han treballat pels balls de bastons i el tradicional sopar de germanor, i celebrarà també una cercavila pel passeig de Sant Jaume i una ballada final a la plaça de les Comunitats Autònomes de Salou.

El resultat serà un ampli i intens programa d’activitats que convertirà Salou en la capital internacional dels balls de bastons. Adrià Ortiz espera que pel Congrés hi passin més de tres mil participants. Per la gent que no pugui apropar-se al Palau de Congressos, l’esdeveniment també es podrà seguir de forma telemàtica.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article