Notícia

El dimoni s’instal·larà a Palma de Mallorca del 22 al 24 d’octubre

Historiadors, antropòlegs i investigadors reflexionaran sobre la festa i els dimonis en el V Simposi Internacional dels focs festius

Diables i dimonisReflexió
Imatge de l'exposició ‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca’
Imatge de l'exposició ‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca’

Dimonis que són infernals, transgressors, astuts, burlescos, legitimadors o bé elements d’afirmació cultural. Dimonis i el calendari festiu, dimonis i el patrimoni, dimonis des del món clàssic fins a l’actualitat. Són alguns temes que es debatran al Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània, que es reprèn aquest any després de l’aturada forçada en el 2020 per la pandèmia. A l’encontre, que es farà en el Teatre Municipal Mar i Terra de Palma, participaran Francesc Alemany, Salvador Palomar, Verònica Gisbert o Àngels Mach, entre d’altres.

Després de reflexionar sobre les festes del solstici d’estiu i d’hivern, les falles i les simbologies del foc, la cinquena edició del simposi se centrarà en la figura del dimoni, un dels elements més distintius de les festes de Mallorca i del qual hi ha comptabilitzats més de setanta representacions diferents.

L’encontre s’inaugurarà divendres al vespre, amb la conferència a càrrec d’Andreu Ramis, president del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears. Posteriorment, es farà una visita a l’exposició ‘Mil dimonis’, una mostra que recull els personatges, els ambients i  la rica diversitat del món del dimoni a través de les fotografies de José Juan Luna ‘Potti’ i textos de Rafel Ginard.

Dissabte serà el dia central, amb ponències, debats i presentació de les comunicacions, estructurats en dos àmbits: les mil cares del dimoni i el dimoni en el seu infern. En el primer, l’antropòleg Francesc Alemany parlarà sobre les implicacions de la patrimonialització de les festes, i l’historiador Gabriele Mayol oferirà una aproximació a les festes de l’illa. En el segon bloc, Salvador Palomar, del centre de recerca La Carrutxa, reivindicarà que la festa és el dimoni, i la sociòloga Verònica Gisbert reflexionarà sobre la pervivència del masclisme en les festes populars.

Diumenge al matí l’historiador Antoni Janer Torrents oferirà una mirada històrica del dimoni, des del Tàrtar, l’Hades o els Camps Elisis del món clàssic fins a l’actualitat, passant pel mite de les parques, Dràcula o Faust. Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, serà l’encarregada de tancar el simposi, amb la presentació de les actes de l’edició anterior i les conclusions.

L’assistència al simposi és gratuïta però cal inscripció prèvia abans del 20 d’octubre. També hi ha la possibilitat d’assistir a les sessions en línia. Consulteu el programa en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article