Notícia

Prop de 500 activitats per descobrir i protegir el patrimoni cultural

Del 8 al 10 d’octubre se celebren les 30es Jornades Europees del Patrimoni (JEP), que incidiran en la inclusivitat

Associacionisme
Visita guiada al nucli antic de Verdú
Visita guiada al nucli antic de Verdú

Portes obertes a museus i monestirs i colònies tèxtils; visites guiades i teatralitzades per castells, refugis i cementiris; concerts en cellers i safaretjos, tallers, exposicions, jocs familiars... Del 8 al 10 d’octubre tornen les Jornades Europees del Patrimoni, una iniciativa que convida a descobrir la riquesa del patrimoni arreu de Catalunya i vol conscienciar sobre la necessitat de protegir-lo. Enguany les JEP porten per lema ‘Un patrimoni per a tothom’, fent especial incidència en la inclusió i la diversitat.

Una ruta per Hospitalet seguint l’itinerari del primer autobús que va unir la ciutat amb Barcelona, fa cent anys. Música d’acordions i violins, amb tast de vins en el celler centenari de Sant Cugat del Vallès. Una visita nocturna a la col·legiata Sant Pere d'Àger combinada amb l’observació dels estels. Un recorregut pel molí i la fàbrica d’Alfarràs. Un taller de digitalització en 3D del patrimoni de Tortosa amb els mòbils. O la descoberta del conjunt arqueològic d’Empúries, de la mà d’un dels arqueòlegs que hi treballa.

Són algunes de les activitats i experiències que, arreu de Catalunya, es poden gaudir durant les JEP 21. Després d’una edició anterior marcada per la pandèmia, amb una oferta més reduïda i moltes activitats adaptades al format en línia, la iniciativa recupera forces i oferirà prop de 500 propostes, impulsades per centenars de municipis, museus, monuments, centres d’estudi, associacions i entitats culturals d’arreu del territori.

El lema d’aquest any fa especial incidència en la inclusió i la diversitat de públics i col·lectius. Per això, s’han dissenyat itineraris en llengua de signes i visites culturals acompanyades de podcasts i elements sonors per a persones invidents.

Mines, ferrocarrils i cementiris

Des de l’Institut Ramon Muntaner, que col·labora un any més en la iniciativa, Carles Barrull destaca algunes propostes que conviden a descobrir un patrimoni que sovint passa més desapercebut, com és el ferroviari o l’industrial. Així, per exemple, hi ha un recorregut pel molí medieval, la fàbrica Viladés i la colònia tèxtil Casals d’Alfarràs; una descoberta fotogràfica de les mines de carbó de La Granja d'Escarp; una visita guiada per l’estació de tren de Tordera i una visita guiada al Cementiri Nou d’Igualada, projectat pels arquitectes Enric Miralles i Carme Pinós.

Tortosa desperta el Patrimoni

Tortosa, capital de la Cultura Catalana 2021, té un especial protagonisme en l’edició actual, a través d’un projecte participatiu consistent en la creació de models en 3D dobjectes del patrimoni a partir de fotografies fetes amb les càmeres dels mòbils. Durant el mes de setembre, instituts de secundària de la ciutat van participar en aquesta iniciativa, i aquests dies el seu treball es podrà visitar al Museu de Tortosa, en el marc del festival A Cel Obert. A més, també s’oferiran tallers a tota la ciutadania per aprendre aquesta tècnica.

Carles Barrull destaca que les jornades són “en clau positiva”, són “la festa del patrimoni, uns dies que conviden la gent a gaudir del nostre patrimoni cultural”. Però recorda que la resta de l’any hauria de ser per treballar per la conservació i recerca, perquè hi ha molts equipaments i monuments abandonats, que cal restaurar i rehabilitar, especialment aquells que són més desconeguts.

En aquest sentit, l’Institut Ramon Muntaner acaba de presentar el projecte Pobles Abandonats, una ambiciosa iniciativa liderada per l’Institut, juntament amb  la Universitat Autònoma de Barcelona i la Coordinadora de Centres dEstudis de Parla Catalana, que busca fer un inventari i radiografia dels pobles abandonats per proporcionar instruments per revertir el despoblament i el desequilibri territorial.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article