Notícia

Un cicle de conferències posa el punt final a la commemoració del 700 aniversari del Corpus barceloní

Doctors universitaris reflexionaran sobre teologia, teatralitat, iconografia, la custòdia de la Catedral barcelonina i el paisatge sonor

Patrimoni Immaterial
Custòdia del Corpus Christi a Barcelona
Custòdia del Corpus Christi a Barcelona

Barcelona ha celebrat el 700 aniversari de la primera referència documentada del Corpus amb un gran ventall d'activitats. Tota mena d'iniciatives -publicacions, la declaració com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional, exposicions, etcètera- que han permès conèixer millor la història, simbologia i funció social de la gran celebració del calendari cristià. Com a traca final el Pla de la Seu acollirà cinc conferències, entre el 6 d'octubre i el primer de desembre, per reflexionar sobre sengles dimensions de la festa. 

Gabriel Seguí trencarà el gel amb una xerrada sobre la Contextualització teològica del Corpus: controvèrsies i heretgies (6 d’octubre). El professor de l’Ateneu Universitari Sant Pacià és doctorat en Teologia i un bon coneixedor dels textos litúrgics medievals. Francesc Massip, professor de la Universitat Rovira i Virgili i màxima autoritat a Catalunya sobre teatralitat popular en l’època medieval, en prendrà el relleu (20 d’octubre) per dissertar sobre La Festa de Corpus: cerimònia, ritual cívic i teatralitat.  

Passat Tots Sants, la mirada sobre el Corpus es desplaçarà aquells elements simbòlics i totèmics que el conformen. Els doctors César Fava (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i Joan Domenge (Universitat de Barcelona) tractaran sobre La iconografia del Corpus (3 de novembre) i La custòdia de la Catedral (17 de novembre) respectivament. Com a cloenda del programa, Tess Knighton tractarà sobre una de les dimensions menys investigades, El paisatge sonor de la processó (1 de desembre). Formada a Cambridge, Knighton és una reputada historiadora de la música i musicòloga.

Totes les conferències -organitzades per la Catedral, l'Església Arxidiocesana i el Museu Diocesà de Barcelona -se celebraran en dimecres, a les set de la tarda. L’assistència és gratuïta, però requereix d’inscripció prèvia.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article