Notícia

Una nova mirada sobre les campanes

L'Ateneu Universitari Sant Pacià acollarà les I Jornades de Camapanologia de l'Arquebisbat de Barcelona (22 i 23 d'octubre)

Patrimoni Immaterial
Campanes de la catedral de Mallorca
Campanes de la catedral de Mallorca

Un pont entre la materialitat i la transcendència. Així descriuen les campanes els organitzadors de Vivos Vocos – I Jornades de Camapanologia de l’Arquebisbat de Barelona, que se celebraran el 22 i 23 d’octubre  a la Facultat Antoni Gaudí, a l’Ateneu Universitari Sant Pacià. Els impulsors– Església Diocesana de Barcelona, Catedral de Barcelona, Grup de Recerca Campanològica de Barcelona i Basílica de Santa Maria del Pi— consideren que “Catalunya ha estat molt de temps oblidant la veu de les campanes”, i que “ara és l’hora de recuperar el temps perdut”.

Per fer-ho, desitgen reflexionar sobre el fenomen campaner des de múltiples perspectives: els rituals que s’hi associen, la funció social que han desenvolupat des de fa molts segles, però també aspectes més tècnics i fins ara menys explorats al Principat, com són les polítiques de conservació i restauració de campanes, la legislació vigent sobre el seu impacte sonor, o bé com fixar els mecanismes adequats per aconseguir les seqüències harmòniques desitjades.

Els ponents de les jornades tenen un coneixement acreditat en l’estudi i funcionament de les campanes: Jordi Sacasas, Ramon Gener, Nil Rider, Victòria Bassa, Daniel Vilarrúbias, Francesc Llop, Eliseu Martínez, David Garcia, Aleix Pac, Josep Maria Clariana, Josep Comas, Lluís Hugas, Jordi Ferrer i Antoni Mendieta. L’assistència a les conferències és gratüita, però prèviament s’ha de formalitzar la inscripció.  

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article