Notícia

La Mercè i Barcelona: quan va començar el patronatge?

El folklorista Amadeu Carbó ha publicat un article amb informació fins ara inèdita

Festes i festivals
La figura de la Mare de Déu de la Mercè, atribuïda a Pere Moragues
La figura de la Mare de Déu de la Mercè, atribuïda a Pere Moragues

El calendari festiu barceloní viu efemèride rere efemèride. Amb la commemoració del 700 aniversari de la primera referència documentada del Corpus encara cuejant, aquests dies se celebra el 150è aniversari de les Festes de la Mercè (1871-2021). Coincidint amb aquest data, Amadeu Carbó ha publicat Apunts sobre el patronatge de la Mare de Déu de la Mercè a la ciutat i a la diòcesi de Barcelona (Edicions Morera), on es revela important documentació històrica sobre la festa major barcelonina.

L’article, el primer de la col·lecció L’Ermità Digital, aporta informació fins ara inèdita sobre el patronatge de la Mercè a la capital catalana. Carbó refuta la teoria, força generalitzada, que aquest es remunta a 1687, quan el Consell de Cent va fer un vot a la Mare de Déu de la Mercè per tal que deslliurés els barcelonins de la plaga de llagostes que sofrien. El patronatge de la ciutat a la Mare de Déu de la Mercè, explica el folklorista, “és parcial i causal”. És a dir, en cap cas es converteix la Mercè en una de les patrones principals de la ciutat, només s’hi recorre per demanar protecció per un episodi puntual. Convé tenir present, en aquest sentir, que Barcelona també acostumava a demanar protecció a Santa Madrona, Sant Sebastià, Santa Maria de Cervelló, Sant Oleguer o Sant Sever.

De fet, caldrà esperar 180 anys perquè la mare de Déu de la Mercè es converteixi en patrona principal de tota la diòcesi de Barcelona. La iniciativa -promoguda el 1867 des de l’Ajuntament, i canalitzada per Ramon Sarriera, comte de Solsterra- s’emmarca en el context industrialitzador del segle XIX, marcat per la voluntat de reduir festes religioses i així augmentar la productivitat laboral. L'Ajuntament va aconseguir el vistiplau del Vaticà, superant l'escepticisme i reticències inicials del bisbat, que s'havia mostrat temerós que el nou patronatge fes caure en l'oblit la celebració de les mares de Déu Trobades (8 de setembre). 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article