Notícia

El festival ‘Reus Juga’ convida a descobrir els jocs tradicionals catalans

La cita, del 17 al 19 de setembre, hi inclourà la Trobada de bitlles de sis

Joc Tradicional
Les bitlles de sis tindran una presència destacada en el festival
Les bitlles de sis tindran una presència destacada en el festival

La morra, un joc d’origen mil·lenari que es juga amb les mans; el bòlit, una disciplina amb similituds amb el beisbol; el tir de fona i, especialment, les bitlles –amb diverses modalitats que es practiquen tant a Catalunya com a altres punts de la península– ompliran els parcs de la Misericòrdia i Mas Iglesias de Reus aquest cap de setmana. La cita pretén fomentar els jocs tradicionals i populars i recordar que aquests són també relació, aprenentatge, companyonia i cultura.

Les restriccions de la pandèmia han obligat a reunir en una mateixa cita el V Festival de Jocs Tradicionals de Catalunya i la Trobada de Bitlles de sis. Una oportunitat ideal per descobrir, i practicar, en un mateix cap de setmana, una gran varietat de jocs tradicionals d’arreu del territori. “L’objectiu és promoure aquests jocs populars, que encara es practiquen però que són força desconeguts”, explica Jordi Torrente, president de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles/Birles, organitzadors de la iniciativa, juntament amb la Federació Catalana de joc, esport i deport tradicional. A més, recorda que el gran avantatge del joc tradicional és que no té edat i és per a tot tipus de públics.

Trobada de bitlles de sis

Un d’aquests jocs encara força desconegut, explica Torrente, són les bitlles, tot i que a Catalunya el practiquen prop de 4000 jugadors. Dissabte al matí el parc de la Misericòrdia farà demostracions de les diverses modalitats que es juguen a Catalunya: hi estaran les quilles de Tredòs, les bitlles pallareses, les bitlles de Lleida, les bitlles model federat i les del model Coordinadora, a més de dues modalitats de la península, els bolillos de Villanueva de Gumiel (Burgos) i els bolillos de Monreal del Campo (Terol).  

Tots són de la família de les bitlles de sis, la modalitat més extensa de les dues que hi ha a Catalunya. Es juga amb sis bitlles i tres bitllots (que no són boles, sinó llançadors de diferents formes) i el jugador ha d’aconseguir tombar totes les bitlles menys una.

El president de la Coordinadora reconeix que fins ara les bitlles s’han associat tradicionalment a la gent gran, però destaca que això està canviant i que hi ha llocs, com les a Terres de l’Ebre, on s’han introduït a les escoles, on es fan lligues i “hi ha equips infantils de bitlles de sis que estan competint amb els adults”.

La trobada, a més de divulgar la disciplina, vol servir també per compartir experiències i enfortir els llaços entre les associacions, amb “la intenció d’arribar a fer una associació europea de bitlles de sis”, explica Torrente,

Diumenge de jocs tradicionals

L’endemà el festival es traslladarà al parc de Mas Iglesias, amb demostracions de diversos jocs de taula, del bòlit, el tir de fona i la morra, a més de les bitlles i bolillos, durant tot el matí. A les 10 hores els assistents podran participar en una tirada oberta de bitlles.

Les activitats de dissabte i diumenge són obertes a tothom, i seguiran la normativa sanitària vigent, amb mascareta obligatòria i distància de seguretat.

Presentació del llibre de Gaspar

En l’avantsala del festival, divendres es presentarà El llibreter de les bitlles, una selecció d’articles escrits per Gaspar Aguayo, qui va ser un gran apassionat, estudiós i divulgador d’aquesta disciplina. Ell va impulsar les bitlles de sis dins la federació catalana i va ser el primer a intentar agrupar el món de les bitlles a Catalunya. L’obra ofereix un interessant recorregut per la història de les bitlles catalanes i és també és un homenatge a Aguayo, quan fa deu anys de la seva mort. La presentació serà a les 19 h, centre Cultural El Cambrer (cal reservar d’entrades al mail info@bitlla.com).

Consulta el programa en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article