Notícia

La Mercè celebrarà 150 anys posant l’accent en la cultura popular

Més de 500 espectacles pels barris en una cita marcada encara per la pandèmia

Festes i festivals
La cultura popular tindrà un paper central en la Mercè 2021
La cultura popular tindrà un paper central en la Mercè 2021 | Cultura Popular Barcelona

Del 23 al 26 de setembre Barcelona tornarà a ballar, vibrar i gaudir de la seva festa major, que enguany commemora el 150 aniversari de la primera Mercè plantejada com a festa popular de tota la ciutat. Just s’acaben de presentar els primers detalls del programa, que dona protagonisme a la cultura popular, recupera alguns dels espais històrics de la festa i continua apostant per estendre’s als barris. Tot i així, l’edició estarà encara marcada per la pandèmia: seran quatre dies de festa, amb aforament limitats i reserva prèvia d’entrades, i sense correfocs ni diada castellera.

Les festes s’iniciaran el dijous 23 de setembre amb el retorn del Toc d’Inici, que retrà homenatge al desaparegut músic Jordi Fàbregas. L’encarregada del pregó serà l’activista i líder veïnal Custòdia Moreno, qui va arribar a Barcelona des de Granada l’any 1947 i es va instal·lar a les barraques d’El Carmel, al Turó de la Rovira.

El passeig de Gràcia, centre de la cultura popular

L’endemà, diada de la Mercè, es recupera part de l’estructura tradicional de la festa. Aquest dia el passeig de Gràcia es retrobarà amb la Mercè com un espai emblemàtic de la història de la festa. Al matí, acollirà una gran mostra de cultura popular amb gegants, bèsties, diables i fins a 200 entitats; a la tarda hi passejarà la Cavalcada de la Mercè, després que l’any passat no es va poder celebrar, i al vespre hi haurà una mostra de foc. Aquest acte substitueix la diada castellera i els correfocs que, per segon any consecutiu, no formaran part de la celebració.

El cap de setmana del 25 i el 26 de setembre, els actes tradicionals es traslladaran al parc de la Ciutadella, on hi haurà el MercèDansa (que celebra els 25 anys del Galop de la Mercè), les mostres d’esbarts, les audicions de sardanes, la trobada bastonera i el concurs de colles sardanistes, entre d’altres.

En total s’han programat més de cent concerts i 500 activitats culturals, repartides per set dels deu districtes. Com és habitual, la festa finalitzarà el diumenge 26 amb el Piromusical, que tornarà a estar descentralitzat i que recordarà també el 150è aniversari de la festa.

Les exposicions de la festa

A més, com cada any tornen les exposicions d’imatgeria festiva. La primera serà la de dracs i bèsties de foc, que es pot visitar al Born Centre de Cultura i Memòria, amb prop de seixanta bèsties barcelonines, a partir del dimarts 7 i fins diumenge 26. L’11 de setembre obrirà les portes l’exposició del Seguici Popular a l’Ajuntament (fins diumenge 26) i el dilluns 13 de setembre ja es podrà veure la Mostra de gegants al Pati Manning de la Casa de la Caritat, que durarà fins al dia 23.

Per commemorar l’aniversari, La Casa dels Entremesos acollirà una àmplia exposició dels cartells de la festa major des dels anys 1951 (del 12 de setembre al 26 de novembre).

Reserva d’entrades

Moltes de les activitats seran amb reserva prèvia i aforament limitat. Les entrades pels actes tradicionals es podran aconseguir a partir del 16 de setembre al web de la Mercè. Es podran agafar un màxim de tres entrades per cada reserva.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article