Notícia

El seguici popular de les Festes del Tura fa força per consolidar-se

Una campanya de mecenatge vol recollir fons per crear una orquestra i revisar la posada en escena del seguici

Bestiari i ImatgeriaPatrimoni Immaterial
El 2017 es va crear el Seguici Popular de les Festes del Tura, que tenen lloc del 4 al 8 de setembre a Olot
El 2017 es va crear el Seguici Popular de les Festes del Tura, que tenen lloc del 4 al 8 de setembre a Olot

Les Festes del Tura, la gran celebració popular d’Olot, escalfa motors per omplir els carrers de disbauxa i cultura popular entre el 4 i el 8 de setembre després d’un any en què la Covid-19 va engarjolar les festes i la majoria d’activitats socials. I un dels atractius de la festa serà el Seguici Popular, creat el 2017 per donar espai a la faràndula històrica del centre de la ciutat (l’àliga, el drac, el pollastre i el conill) i les entitats de cultura popular (els bastoners, els diables i els castellers). El Seguici ha anat consolidant-se, però ara, i després d’un any dur per a tot el món de la cultura popular, els seus creadors volen donar-li un fort impuls per elevar el seu valor artístic i esdevenir un dels puntals del programa de Festes del Tura.

I és amb aquest objectiu que Àlvar Borrell i Dani López, impulsors del Seguici, han posat en marxa un projecte de revisió d’aquest Seguici, que compta amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura, però que necessita un impuls extra per poder arribar a ser realitat.

A través de la plataforma de mecenatge Tot Suma, miren d’aconseguir 2.500 euros per dur a terme dues accions. La primera, la creació de l’Orquestra Tradicional del Tura: “Les figures del Seguici són d’un gran valor històric i artístic. Volem posar un acompanyament musical a la seva alçada amb una formació completament nova i creada per a l’ocasió: l’Orquestra Tradicional del Tura”, s’anuncia a la plataforma. A més, el compositor Dani López arranjarà cadascuna de les peces i dirigir una formació de 17 músics, amb gran presència d’olotins (per reivindicar el talent local) i d’instruments tradicionals. A l’Orquestra Tradicional del Tura hi haurà flabiol tradicional, cornamusa, tible, tarota, trompeta, fiscorn, trombó, tuba, timbal redoblant i tabal fondo. Una sonoritat propera a la que ens ofereix la cobla de sardanes, però amb nous matisos provinents de la tradició.

I el segon repte és la revisió de la posada en escena dels elements del Seguici. I és que segons els seus impulsors, fer valdre les figures exigeix aconseguir una sonoritat treballada, però també la qualitat del vestuari dels portadors i del ball de les figures. El coreògraf Àlvar Borrell redefinirà els elements coreogràfics per poder esprémer al màxim la personalitat de les peces, i treballar una posada en escena que asseguri un model que es pugui mantenir durant els pròxims anys.

La finalitat de la proposta no és convertir el seguici en una reproducció del que podria haver estat el seguici al segle XVIII, sinó quelcom contemporani, amb una formació singular i amb unes noves peces d’imatgeria; amb la possibilitat de poder-ne incorporar de noves.

I més enllà de l’edició del 2021, els seus impulsors es plantegen en un futur poder enregistrar totes les peces, així com recuperar o restaurar alguna de les peces de faràndula històrica de la ciutat per incorporar-la al Seguici en pròximes edicions.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article