Notícia

La religiositat popular no és una cosa del passat

El gestor cultural Joan Arimany és el responsable de 'Reliquiae sanctorum in Catalonia', la primera revista digital dedicada a la devoció de les relíquies dels sants

Patrimoni Immaterial
Arqueta de la Sandàlia de la Verge, custodiada al Museu de Lleida (segle XV)
Arqueta de la Sandàlia de la Verge, custodiada al Museu de Lleida (segle XV)

En els darrers anys, Arimany ha fet un esforç divulgatiu considerable, iniciant les seves col·laboracions amb el programa radiofònic Fes ta Festa, i  més recentment, impulsant la revista Reliquiae sanctorum in Catalonia. Coincidint amb el primer aniversari de la publicació, el 31 d’agost  (12.00 h) se’n presentarà el vuitè número a l’Auditori Roca del Museu Ter de Manlleu (plaça de les Dones del Ter, 1). 

En les reflexions sobre folklore, s'apel·la a la religió com el substrat històric i cultural d'on emergeixen bona de les expressions festives contemporànies: diables, imatgeria festiva, gegants,  etcètera. Reliquiae va néixer amb l'objectiu d'evidenciar que de la devoció a les relíquies segueix sent una pràctica plenament vigent.   

En la trajectòria de la revista, breu però fructífera, ha tractat la devoció popular des de múltiples àmbits: les peces artístiques associades a les relíquies, l’estatus social que adquirien les persones que les portaven als seus municipis, les veracreus, els goigs, les criptes..., a més d’oferir dos números especials sobre Nadal i Setmana Santa. La revista alterna tots aquests continguts divulgatius i teòrics amb reportatges i notícies sobre relíquies locals.  

Us podeu subscriure gratuïtament a Reliquiae sanctorum in Catalonia en aquest enllaç.

Comentaris

Joan Arimany i Juventeny Manlleu
1.

Moltes gràcies per la divulgació. És una gran injecció d'energia per seguir treballant.

Comenta aquest article