Notícia

L’Any Triadú celebra el llegat de l’influent pedagog i activista cultural

Exposicions, sardanes i conferències per commemorar el centenari del naixement de Joan Triadú

Associacionisme
La tasca de Triadú va ser polièdrica i intensa, i va destacar sobretot com a pedagog i activista cultural
La tasca de Triadú va ser polièdrica i intensa, i va destacar sobretot com a pedagog i activista cultural

Fa cent anys, un 30 de juliol de 1921, naixia a Ribes de Freser l’escriptor, crític literari, pedagog, lluitador antifranquista i, sobretot, activista de la llengua i la cultura catalanes. Per aquest motiu, durant tot l’any se celebren exposicions, conferències, taules rodones, lectures dramatitzades i fins a una cinquantena d’activitats repartides per Catalunya i també pel país Valencià. Aquest estiu destaquen els actes a Cantonigròs, que acollirà la presentació de la sardana 100 anys de Joan Triadú, una exposició a Ribes de Freser, la conferència inaugural a la Universitat Catalana d’Estiu i presentacions a la Setmana del Llibre en Català.

Segurament, no es pot entendre la cultura del país durant la segona meitat del segle XX sense parlar de Triadú. Fill d’obrers, va exercir la docència en plena guerra i, posteriorment, es va llicenciar en Filologia Clàssica a la UB. La tasca de Triadú va ser polièdrica i intensa. Va cofundar la revista clandestina Ariel, va impartir classes clandestines de català, va exercir de traductor i crític literari, va escriure una trentena de títols, va impulsar i participar en diverses entitats i organitzacions, va viure de prop  la creació d'Òmnium Cultural, des d’on impulsà el Premi Sant Jordi de Novel·la i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Com a pedagog, va promoure centres d’ensenyament privat, com el CICF (avui CIC) i l’escola Thau. El 1979 va ser elegit membre de l’Institut d’Estudis Catalans i el 1984 va ser el primer president de la Societat Catalana de Pedagogia.

Sardanes, exposicions, conferències i homenatges

L’Any Joan Triadú ha programat diverses activitats pels mesos d’estiu. La Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent li dedica la conferència inaugural, “Joan Triadú: la visió plural del país”, a càrrec de Vicenç Villatoro, el 16 agost.

Cantonigròs, on Triadú va passar un temps convalescent que va aprofitar per impulsar el 1944 un concurs de poesia, que va aglutinar bona part de la cultura catalana sota el franquisme, s’han preparat diverses propostes. Els dies 16 i 17 agost, en el marc de la festa major, les cobles CaniGo! i Lluïsos presentarà la sardana 100 anys de Joan Triadú, composta per Ivan Joanals, i el 21 es farà una lectura dramatitzada de Diari d’un mestre adolescent.

El programa li dedica quatre exposicions itinerants, que abasten les diverses facetes que va tocar Joan Triadú a la ciutat dels llibres, centrada en el seu vessant literari; A dins de classe soc feliç..., dedicada al Triadú pedagog;  Joan Triadú, activista, comissariada per Jordi Manent, i Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país.

Entre altres activitats, destaquen els homenatges a Triadú a l’Institut d’Estudis Catalans (15 de setembre) i al Palau de la Generalitat (octubre), la commemoració del 25è aniversari de la inauguració del Thau de Sant Cugat i la presentació en els Premis Octubre de València. En la Setmana del Llibre en català, al setembre a Barcelona, es presentaran les novetats editorials: Joan Triadú, en conversa. (Eumo Editorial), La llengua de la llibertat (Editorial Base), i la reedició de les seves Memòries d’un segle d’or (Pòrtic).

Consulteu totes les activitats en aquest enllaç.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article