Notícia

La 53a UCE analitzarà el rol de la música en temps de llibertat

Es mantenen espectacles i cursos de cultura popular i es posa el focus en el curs ‘Construir la música d’un país en llibertat’

AssociacionismeReflexió
Pepet i Marieta actuarà el 16 d'agost a la Plaça de la Vila
Pepet i Marieta actuarà el 16 d'agost a la Plaça de la Vila

La pandèmia tornarà a marcar la 53a edició de la Universitat Catalana d’Estiu, que l’any passat ja es va veure obligada a repensar el seu format tradicional i a obrir, per primera vegada, la finestra virtual. Mantenint el nivell acadèmic i l’oferta formativa que caracteritza la UCE des dels seus inicis, Prada (Catalunya Nord) seguirà essent la seu central entre el 16 i el 22 d’agost per aplegar persones vingudes d’arreu dels Països Catalans, enguany amb el lema Fer dels Països Catalans una nació normal.

Pel que fa a la cultura popular, destaca el curs ‘Construir la música d’un país en llibertat’, coordinat per Jaume Carbonell, de la Universitat de Barcelona, entre el 20 i el 22 d’agost. “Fent un repàs per la història de la música catalana constatem que els períodes d’una prosperitat i una creativitat musical més grans corresponen als episodis en què el país ha gaudit de més llibertat i plenitud política i econòmica”, diu la introducció del curs.

I és que cal remuntar-se als anys de l’Ars Nova durant el segle XIV per veure que la capella de la cort barcelonina era admirada per la noblesa i els reialmes europeus. Durant els anys de la República, Barcelona fou un centre de creació contemporània referent en l’àmbit internacional. “L’anhel de l'excel·lència en les arts i en la tecnologia venia de lluny i, a partir del reconeixement, aquesta excel·lència s’entenia com un signe d'identitat, que calia preservar”, avança el coordinador.

Tampoc no hi faltaran tallers relacionats amb la cultura popular, amb una durada de cinc sessions. Hi ha programat un taller d’interpretació a càrrec de Lluís Graells, de l’Institut del Teatre; un d’escriptura teatral, de la mà d’Albert Mestres, també de l’Institut del Teatre, i un altre de cançons populars, per Ramon Gual.

I malgrat les limitacions per la Covid-19 pel que fa a activitats més o menys nombroses, la UCE manté alguns espectacles nocturns. Hi haurà actuacions de Pepet i Marieta, Ramon Gual, Carles Belda, el romanç de Les històries naturals de Joan Perucho (Catalunya), actuació del Cor dels Països Catalans, Lia Sampai, El Pony Pisador, Vienna, Figues d’un altre Paner i la Cobla Casesnoves.

Podeu consultar tot el programa d’aquesta edició en aquest enllaç.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article