Notícia

Una campanya de micromecenatge vol recuperar el Drac del Nona de Vilanova i la Geltrú

La iniciativa busca aconseguir, al menys, 3.000 € per restaurar la peça, actualment molt malmesa

Bestiari i Imatgeria
El Drac de la Nova va ballar fins al 1991
El Drac de la Nova va ballar fins al 1991

Durant l’estiu, i fins a la primera setmana de setembre, està en marxa una campanya de micromecenatge, a través de la plataforma Tot Suma, amb l’objectiu de recollir fons suficients per recuperar i restaurar el Drac del Nona. Es tracta d’una figura emblemàtica del patrimoni folklòric vilanoví, que va ballar i acompanyar la festa durant la dècada de 1980, però des de 1991 ha estat pràcticament desapareguda. La intenció és poder presentar-la per la festa major del 2022, coincidint, a més, amb el 40è aniversari de la seva estrena.

L’any1982 Vilanova estrenava un nou drac, obra del constructor Josep Cardona ‘Nona’, conegut ninotaire de Mataró, per reemplaçar el drac que es feia servir llavors, dissenyat per Enric Cristòfor Ricart el 1848. Durant una dècada va tenir molta activitat, però es va deteriorar ràpidament i el 1991 es va canviar per l’actual.

El Drac del Nona va quedar dipositat a La Sala, llavors un magatzem municipal, però l’edifici s’esfondra en part i la figura pateix nombrosos desperfectes –fins i tot se’n va perdre el cap– i finalment cau en l’oblit. Tot i així, la bèstia es va poder conservar gràcies al zel d’un veí, Jesús Rex, promotor del patrimoni folklòric i artístic local, que n’ha tingut cura els darrers 25 anys a casa seva.

Ara la colla de portants del Drac de Vilanova i la Geltrú ha pres la iniciativa de restaurar el Drac del Nona, amb l’objectiu per fer-lo tornar a ballar en la festa major de 2022. El projecte contempla la recuperació del cap, la reparació del cos i la cua, la renovació del revestiment i un repintat. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha compromès a cobrir la meitat del cost; l’altra meitat ha de venir del suport ciutadà, una iniciativa que s’inspira en l’esperit de la subscripció popular que el 1939 va permetre recuperar el drac perdut per la Guerra Civil.

 Segons la colla del Drac, “la intenció no és augmentar el nombre d’elements del seguici festiu de la ciutat, sinó reparar i no deixar perdre una figura que en va formar part durant anys i que corre el risc de desaparèixer, i fer justícia a la peça, al seu creador i a tots els que la van portar i estimar”.

Mentrestant, el Drac del Nona es pot visitar a l’exposició de Festa Major que es fa des de finals de juliol fins al 12 de setembre a La Sala, ara un espai renovat. La figura s’exposa en el mateix estat en què va ser trobat, per reivindicar-se en aquest mateix espai i per mostrar la fragilitat del patrimoni cultural.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article