Notícia

Un llibre recorre els 150 de festa major al carrer Llibertat de Gràcia

Toni Mañané i Ferran Pons bussegen en la història del –possiblement– primer carrer guarnit del barri barceloní

Festes i festivals
El llibre indaga en la història del primer carrer guarnit de fer festa major a Gràcia
El llibre indaga en la història del primer carrer guarnit de fer festa major a Gràcia

A les portes de la festa major de Gràcia, s’acaba de presentar el llibre Carrer Llibertat: 150 anys de guarnit. Escrit a quatre mans per Toni Mañané, president de la Comissió de Festa Major del Carrer Llibertat, i Ferran Pons, membre del Patronat de la Fundació Festa Major, l’obra recorre la història de les festes de la Vila i la d’un dels seus carrers més emblemàtics, aturant-se en aspectes com els balls, els jocs, els transports, la transformació de la festa pel turisme i la pandèmia i, sobretot, el seu guarnit. El treball és també un homenatge a tots els veïns i veïnes que han fet possible la festa durant tot aquest temps.

Fa dos anys, Toni Mañané i Ferran Pons van topar per casualitat amb una nota publicada a El Telégrafo de l’any 1871 en què el carrer Llibertat demanava permís a l’Ajuntament per “estendre un tendal” durant el temps de festa. Com expliquen els autors a la introducció, aquesta referència, que posava data i lloc de naixement a uns dels trets més emblemàtics de la festa major gracienca, va ser el germen d’aquest llibre.

A partir d’aquí, els escriptors van buscar informació parlant amb testimonis i hemeroteques i arxius  (van arribar a consultar prop de quatre mil publicacions periòdiques des de 1871 fins avui), per reconstruir la història d’aquest segle i mig de guarnit.

El llibre, amb prop de vuitanta fotografies, dedica els primers capítols a la història i els fets de la Vila en general i els següents a aspectes concrets de la festa al carrer Llibertat i altres carrers i places. Hi trobem balls i música, banderes, misses de campanya, sortiges, colles de cultura popular, èpoques de crisis i d’expansió, històries de col·laboració d’enveges entre veïns, i tota mena de  guarnit: des de les enramades i les senzilles serpentines dels primers temps fins als elaborats mons de fantasia actuals.

Entre tot això, el text parla també de gènere, sostenibilitat, inclusió, diversitat, i especialment, com apunta el folklorista Amadeu Carbó, encarregat de fer el pròleg, de la llibertat: “Si una cosa deixa ben retratat el llibre són els períodes on la llibertat era inexistent i perseguida”, que “en són força, massa”. I recorda que la festa, com acte cultural i de gestió comunitària, sovint fa nosa i molesta, i per això massa cops es vol reprimir o controlar amb burocràcia i paperassa.

El llibre s’emmarca dins els actes commemoratius del 150 aniversari, organitzats per la Comissió de Festes del carrer de la Llibertat. La comissió també ha creat un logotip (que es va presentar al març) i prepara una exposició fotogràfica.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article