Notícia

Les 49 Jornades Internacionals Folklòriques viatjaran per vint poblacions catalanes

Adifolk ha presentat els detalls del festival, que es farà del 3 al 12 de setembre i tindrà l’àmbit bastoner com a protagonista

Festes i festivals
La consellera Victòria Alsina, el president d'Adifolk, Ivan Besora, i el director de les JIF, Oriol Ramírez, en la presentació al Palau de la Generalitat
La consellera Victòria Alsina, el president d'Adifolk, Ivan Besora, i el director de les JIF, Oriol Ramírez, en la presentació al Palau de la Generalitat | ENS

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Després d’una edició anterior més reduïda per la Covid, el 49è festival de danses folklòriques de Catalunya torna a una certa normalitat, recuperant els deu dies de durada, i encara en surt reforçat, ja que suma més activitats i més municipis. Les JIF portaran grups de danses i músiques procedents d’Ucraïna, Macedònia del Nord, Equador, Perú i Tahití, que estaran acompanyats per esbarts, bastoners, balls de gitanes i altres àmbits de la cultura popular catalana.

Les Jornades Internacionals Folklòriques estan a les portes del seu 50è aniversari, però el seu compromís inicial continua ben ferm: cohesionar els pobles del món mitjançant la dansa i fer arribar les diferents formes de folklore a tots els països. Així ho va destacar Ivan Besora, president d’Adifolk, en la presentació oficial des del Palau de la Generalitat, que va comptar amb la presència de la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, i del director del festival, Oriol Ramírez. L’acte també va servir per presentar el cartell  –dissenyat per Xavier Iborra del Taller Crea2–, i l’spot de les Jornades.

Calella, 25 anys amb les JIF

El divendres 3 de setembre Calella tornarà a acollir la inauguració, amb un espectacle que serà preàmbul d’allò que es podrà veure en les jornades següents i que repassarà els 25 anys que fa que el municipi dona la benvinguda al festival.  A més, també hi haurà cercavila, tastet musical i l’exposició Vestits per ballar, cedida per l’Esbart Sant Jordi de Barcelona.

A partir d’aquí, les JIF recorreran vint poblacions d’arreu de Catalunya –des de Barcelona, L’Hospitalet de Llobregat fins a Vielha, passant per Tortosa, Ripoll o Monistrol de Montserrat–, reafirmant l’aposta d’Adifolk pel territori i la proximitat. La cloenda serà diumenge 12 a Montblanc, amb un espectacle que reunirà tots els grups internacionals.

Grups participants

En aquesta ocasió les JIF han convidat el conjunt nacional albanès de danses i cançons tradicionals de la República de Macedònia del Nord; Colors of Transcarpathia, d’Ucraïna; Sentimiento Andino Internacional Humano Artístico, de l’Equador; Ritmos y Costubres del Perú i Hei Show Tamure de Thaití (aquests dos substituint el grup de la república russa de Calquímia). Catalunya estarà representada per l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, la Colla de Colles de Ball de Bastons de Catalunya, el Ball de Gitanes i Gitanos de Montblanc, el ball de Bastons de Montblanc, el grup folk Aiguabarreig i l’habitual Capgròs Folk.

El programa inclourà també altres activitats, com xerrades, tallers o cercaviles, organitzades pels ajuntaments amfitrions, i es comptarà la participació d’esbarts i colles locals. En aquest sentit, Oriol Ramírez, el director de les JIF, va agrair a les poblacions que en aquest temps tan complicat “han volgut apostar per la cultura”.

Dansa per unir els pobles

La consellera Victòria Alsina va agrair “la tasca cabdal” que fa Adifolk en favor de la difusió i la internacionalització de la cultura catalana. I va recordar que “l’acció exterior no s’entén sense el paper de la societat civil: el que pot fer el govern seria incomplet sense l’energia i la feina de totes les persones que volen explicar el que són i el que volen ser”.

La consellera també va destacar “la capacitat de la dansa per connectar les persones i establir ponts”, i va recordar una anècdota que va protagonitzar la primera ministra de Nova Zelada, qui, “quan va saber que ja no hi havia més casos de Covid al seu país, es va posar a ballar”.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article