Notícia

Catalunya, país convidat a la 10a Biennal de Puntes de Sébourg

L’Associació Catalana de Puntaires les acompanyarà en aquesta primera sortida oficial postpandèmica del 28 i 29 d’agost

Puntaires
La Biennal de Sebourg reuneix en edicions anteriors més de 200 puntaires de diversos països d'Europa
La Biennal de Sebourg reuneix en edicions anteriors més de 200 puntaires de diversos països d'Europa

Les puntes catalanes són les convidades aquest any a la Biennal de Sébourg, un esdeveniment dedicat a l’artesania tèxtil que reuneix associacions, tallers, escoles d’arreu d’Europa. Concretament hi estaran presents dues modalitats d’aquesta artesania: la blonda de l’Arboç i el ret fi del Maresme. La Biennal, organitzada per Dentellières de Sebourg, oferirà tallers, exposicions, intercanvis, desfilades de moda i un concurs dedicat al xal i la mantellina.

Representants de les puntaires d’Arboç i del Maresme viatjaran a Sébourg l’últim cap de setmana d’agost per mostrar les seves creacions i la manera de treballar de les puntaries catalanes. Les dues modalitats presents, el ret fi del Maresme i la blonda de l’Arboç, són dues puntes fetes amb fil de cotó blanc que es caracteritzen per la lleugeresa en el cas del primer i per la densitat dels motius en la segona. La blonda europea es fa amb fil de seda, material que a Catalunya també s'utilitza per fer mantellines o xals i en aquest cas pot ser de color blanc, cru o negre.

La cita de Sébourg servirà d’aquesta manera per conèixer la importància i riquesa de les puntes catalanes, que van ser un negoci puixant especialment des del segle XVIII fins a la primera meitat del segle XX. Les puntes guarnien la indumentària de membres de la cort i la noblesa i des de Catalunya s’exportaven peces arreu del món, especialment a França i Amèrica. Eren també un negoci molt important per a les economies familiars: moltes dones complementaven els ingressos dels marits fent puntes que passaven als randers perquè s’ocupessin de vendre-les.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article