Notícia

Els balls de bastons es retrobaran del 7 al 9 d’agost en el IV Aplec Jove

Els participants oferiran dissabte a la tarda una actuació dels Balls de Catalunya oberta al públic

Cercavila durant l'Aplec Jove 2018
Cercavila durant l'Aplec Jove 2018 | Coordinadora de Ball de Bastons

Intercanviar experiències, fer formacions, generar debats i treballar dinàmiques per enfortir els lligams de les entitats són els objectius de la quarta edició de l’Aplec Jove Bastoner de Catalunya, que espera reunir a Lleida entre vint i trenta participants de diferents punts de Catalunya. Per la Coordinadora de Ball de Bastons, organitzadora de la trobada, la voluntat última és impulsar el retorn a les places i reactivar el teixit associatiu.

Després de la cancel·lació de l’edició de l’any passat, i de les edicions anteriors celebrades a Barcelona, Tarragona i Girona, Lleida serà l’encarregada d’acollir la quarta edició de l’Aplec Jove, un esdeveniment amb què la Coordinadora vol certificar la represa del món bastoner. Són tres dies d’activitats adreçades a bastoners de 16 i 36 anys d’arreu de Catalunya “per compartir experiències i per formar el que seran les generacions del futur del ball de bastons”, explica el seu president, Adrián Ortiz.

El programa inclou assajos, dinàmiques i jocs de coneixença, activitats formatives i debats i, com a acte central, una actuació dels Balls de Catalunya, on els bastoners ballaran les coreografies creades durant el primer aplec. Serà dissabte a la tarda, en una plaça cèntrica de la ciutat (la ubicació exacta encara està per determinar), i serà oberta al públic.

Ortiz destaca que des de la Coordinadora s’ha treballat perquè l’Aplec sigui una activitat segura per a tots els participants: hi haurà test d’antígens a tots els participants joves en el moment d’entrar, una organització per torns de les activitats organitzatives, i l’actuació de dissabte es farà en un espai perimetral tancat, amb registre d’entrada i seient preassignat.

Rècord de ball de bastons

Abans de l’Aplec, aquest diumenge 25 de juliol la Coordinadora ha convocat les colles a Prats de Lluçanès amb el repte de fer sentir els seus bastons durant nou hores ininterrompudes, des de les 10 del matí fins a les 7 de la tarda. Hi participaran colles bastoneres de tot Catalunya, que interpretaran, per torns, les seves coreografies i músiques. L’activitat serà oberta al públic, que podrà aconseguir les entrades en el mateix recinte.

El retorn a les places

L’acte de diumenge i l’Aplec Jove són les primeres activitats d’abast nacional que organitza la Coordinadora des de l’inici de la pandèmia, i l’entitat espera que serveixin de revulsiu per reprendre les activitats: “Tot i que la situació pot ser millorable, no ho hem retardat perquè moltes colles, sense l’objectiu de sortir a ballar, no retornen als assajos; com a Coordinadora creiem que la nostra feina és retornar a les places, per evitar, com ha passat en altres branques de la cultura popular, que les entitats perdin múscul o es dissolguin”, explica Ortiz. “Volem dir a les altres companyes i companys, no només del ball de bastons sinó de la cultura popular que estem aquí, seguim vives, i “demostrar que es poden fer actes amb totes les garanties”.

Tot això, amb la vista posada en la 1a Trobada Infantil de Catalunya, a principis d’octubre, i en el I Congrés Internacional de Ball de Bastons, previst per al 21, 22, 23 i 24 d’octubre del 2021 a Reus.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article