Notícia

La Festa de Sant Roc d’Arenys de Mar, Festa Patrimonial d’Interès Nacional

En la declaració, la Generalitat ha reconegut el gran arrelament que la festa té al municipi

Patrimoni ImmaterialFestes i festivals
La diada de Sant Roc té com a grans protagonistes a macips, macipes i captadores
La diada de Sant Roc té com a grans protagonistes a macips, macipes i captadores | Ajuntament d'Arenys de Mar

Els orígens dels vots a Sant Roc a Arenys de Mar són singulars. A Sant Roc, vot abans de vila (2017), Bernat Salbanyà desmunta la creença popular sobre la creació de la festa, que s’atribuïa a la intercessió que el poble maresmenc hauria demanat a Sant Roc, exitosament, per tal que aturés un brot de pesta (1607). Segons el llibre, les rogatives són anteriors 1575, quan es formalitza la separació eclesiàstica dels dos Arenys.

Sant Roc (16 d’agost) actualment és considerada la festa major petita d’Arenys de Mar. La celebració comença amb l’ofrena i cantada de goigs a l’església parroquials; a continuació, diferents colles d’Arenys desfilen en cercavila, acompanyats dels macips –que, proveïts amb almorratxes, ruixen a tothom que es troben pels carrers– i als captadors, que recullen almoines de les cases.

Després de dinar, es procedeix a una segona cercavila, de la Casa de la Vila a l’església parroquial, que compta amb la presència dels gegants i el bestiari d’Arenys. El to irreverent de la festa se segueix demostrant amb la ruixada que els macips fan a les autoritats. Com a cloenda, al vespre se celebra una nova missa a la parròquia de Santa Maria, que finalitza amb una nova ruixada per posar el punt final a la festa.

Des del 2006, les celebracions són organitzades pel Patronat de Sant Roc de Barcelona.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article