Notícia

Els bous tornen a les Terres de l’Ebre amb places portàtils

Aquest cap de setmana comencen les festes de Santa Bàrbara, repleta d’actes taurins

Festes i festivals
Ampolla va inaugurar la temporada de bous a les Terres de l'Ebre
Ampolla va inaugurar la temporada de bous a les Terres de l'Ebre | Zoé Sabaté

Després de més d’un any en blanc per les restriccions de la pandèmia, els aficionats als correbous de les Terres de l’Ebre han pogut assistir als primers espectacles de la represa taurina. El tret de sortida l’han donat les poblacions de l’Ampolla, el 19 de juny, i de Lligallo del Ganguil (Camarles), el 25 de juny, i aquest cap de setmana s’hi suma la població de Santa Bàrbara. Serà, això sí, una temporada atípica, on les places portàtils substituiran les places tradicionals.

“Hi haurà menys actes que amb un any normal i tots els organitzadors han de complir tots els aspectes de seguretat per fer uns actes completament segurs”, explica Santi Albiol, president l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre. Això vol dir que no podran fer-se bous de carrer o encierros, ja que són en espais oberts que afavoreixen la concentració de gent. I que només es podran fer a places portàtils i prefabricades amb grades, per poder controlar l’accés, limitar l’aforament i assegurar que es mantenen les distàncies.

Així ho faran també a Santa Bàrbara, que inaugura les festes aquest divendres 9. El programa, que s’estén una setmana, inclou un gran homenatge a José María Gallego, concurs de ramaderies i bou embolat, organitzats per la Penya Taurina Planers pels Bous. La temporada continuarà, explica Albiol, “durant tot l’estiu per la majoria de poblacions on la festa dels bous està arrelada i amb molta tradició”.

Marginació del sector

El president de l’Agrupació explica que “les entitats s’han bolcat des del primer moment en l’organització de bons actes i els aficionats estan responent de forma extraordinària i amb moltes ganes”.

Per Albiol, aquests mesos sense bous als carrers i les places no han significat una aturada de les activitats, sinó al contrari, “l’activitat ha estat frenètica, moltes reunions internes, i moltes assemblees informatives per als nostres associats”. I el treball va “aconseguir que el sector ramader, un dels sectors més castigats, poguessin rebre ajuts econòmics (entre 8000 i 10000 euros), per part de la Diputació provincial de Tarragona”.

Albiol també ha denunciat haver-se sentit “exclosos” i “discriminats en relació amb la resta del món de la cultura”, ja que la festa dels bous ha estat l’única expressió cultural prohibida en el Pla de Represa del PROCICAT. I ha assegurat que seguiran treballant “perquè aquesta tradició no es perdi, ja que està amb nosaltres des del segle XVI, i el que hem de fer és cuidar-la, defensar-la i sobretot millorar-la, i que se’ns doni l’oportunitat de poder-la explicar”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article