Notícia

Neix l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya per innovar des de la tradició

‘Trencadís’, un concert dirigit per Dani López i amb la cantant Anna Ferrer, serà la primera producció

Música tradicional
El compositor Dani López, la cantant Anna Ferrer, Marçal Ramon, director artístic de l'OMAC i David Coll, gerent de la formació │ ENS
El compositor Dani López, la cantant Anna Ferrer, Marçal Ramon, director artístic de l'OMAC i David Coll, gerent de la formació │ ENS

Una trentena de músics joves de diversos gèneres, intèrprets de violí, viola, violoncel, també gralla, flabliol, sac de gemecs o la tenora, componen la nova Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, l’OMAC, que s’ha presentat aquest dimecres al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona. Es tracta d’una formació instrumental única que busca servir de plataforma pels músics emergents i d’altaveu per a la cultura popular.  El 14 l’octubre estrenarà la seva primera producció, Trencadís, dins la Fira Mediterrània.

“Projectar tot el talent de músics tradicionals, atraure nous públics, fer descobrir a qualsevol amant de la música que amb aquests instruments es poden fer barbaritats i obrir un nou camí a la música d’arrel als Països Catalans”. Aquests són els objectius de la nova formació, segons va destacar el seu director artístic, Marçal Ramon, en la presentació del projecte al CAT. Ramon també va explicar que l’orquestra es caracteritza per la joventut -els músics tenen entre 22 i 40 anys-, la qualitat, perquè provenen de l’ESMUC i el Liceu, la paritat, la innovació i experimentació.

Trencadís, primera producció

L’OMAC produirà i exhibirà els seus propis espectacles, i el primer és Trencadís, un concert compost i dirigit per Dani López amb la cantant solista Anna Ferrer com a convidada. Són dotze poemes musicats d’autors postcontemporanis d’arreu dels Països Catalans –de la Clara Fiol, Enric Cassases, Josep Pedrals o Juana Dolores, entre d’altres –, i combina poesia contemporània i música tradicional.

El director va explicar que el treball va començar “escoltant els avis de l’arxiu d’Artur Blasco” (que  inclou més de 1.500 cançons populars dels pobles del Pirineu) i va destacar la dificultat de traslladar l’espontaneïtat i la riquesa de la música de tradició oral en la precisió mil·limètrica de la partitura.

L’OMAC començarà a caminar la setmana vinent, amb una estada intensiva d’assajos oberts (del 5 al 8 de juliol) al Tradicionàrius per preparar el repertori, que enregistraran, també al Tradicionàrius, el 13 i 14 de juliol, de la mà de Pau Vinyoles i Ferran Conangla, i que acabarà convertint-se en el primer disc. El 14 d’octubre el presentaran al Teatre Kursaal de Manresa, en l’acte inaugural de la Fira Mediterrània.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article