Notícia

Una conversa amb l’espia català ‘Garbo’ guanya el Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

L’escriptora i professora de literatura Roser Caminals va rebre el premi dimarts al vespre a Sabadell

Reflexió
Laura Borràs va presidir l’acte de lliurament al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell
Laura Borràs va presidir l’acte de lliurament al Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell

L’escriptora barcelonina i resident a Estats Units Roser Caminals ha guanyat el 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana amb l’obra Garbo parla, una obra allunyada de la clàssica novel·la històrica sobre l’agent secret Joan Pujol i Garcia, qui va jugar un paper decisiu a la Segona Guerra Mundial. Caminals va rebre el premi de mà de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en un acte celebrat dimarts Saló Modernista de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, on va descobrir alguns detalls de la novel·la.

“Pel novel·lista, quant més imperfecte és l’heroi, més interessant és. I Garbo és molt imperfecte, i això vol dir que és molt humà”. Caminals definia així el seu protagonista, un personatge enigmàtic, ple de llums i ombres, de silencis i contradiccions, amb qui va “ensopegar quan feia recerca per la novel·la anterior, Els aliats de la nit”.  L’escriptora s’acosta a Garbo tant que el fa parlar, i en aquesta conversa explora com Joan Pujol s’arriba a convertir en un mestre de l’engany, fins al punt d’aconseguir enganyar els nazis sobre el desembarcament de Normandia.  

L’autora va explicar aquests i altres detalls de l’obra en conversa amb la periodista Glòria Serra durant l’acte de lliurament, en què també es van poder sentir alguns fragments teatralitzats a càrrec de l’actriu Àngels Bassas i cançons interpretades per Marta Fiol.

El jurat, integrat per Jordi Coca, Valèria Gaillard, Najat El Hachmi, Carme Riera i Albert Forns, va justificar la seva decisió “per l’alta qualitat, la manera brillant de defugir els tòpics del gènere a través de la complexitat dels personatges i la solidesa estructural de la novel·la”.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, qui va ser encarregada de lliurar el premi, va celebrar que la cerimònia hagués “recuperat la normalitat”. I va destacar també el fet que Caminals, a més de professora de literatura, sigui traductora, perquè és “en la traducció que s’inaugura el gènere de la novel·la”.

Per la seva banda, el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera, va destacar que l’edició ha marcat un rècord de participació, amb 109 originals presentats, i va recordar que l’objectiu original del premi, “que cada cop es llegeixi i s’escrigui més en català”, encara és vigent.

El premi, instituït el 1981 i amb una dotació de 35.000 euros lliures d’impostos, és un dels més antics i prestigiosos de les lletres catalanes. L’obra guanyadora serà editada per Edicions 62 i es presentarà al setembre, en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article