Notícia

Els gegants Hereu i Pubilla de Vilanova celebren 250 anys amb una jornada de debats sobre cultura popular

Serà el dissabte 10 de juliol a la Sala d’actes de la Penya Barcelonina

Gegants
Els gegants Hereu i Pubilla de Vilanova celebren 250 anys amb una jornada de debats sobre cultura popular
Els gegants Hereu i Pubilla de Vilanova celebren 250 anys amb una jornada de debats sobre cultura popular

La restauració d’imatgeria, els protocols festius o la cultura popular en temps de confinament: són alguns dels temes que plantejarà la jornada de ponències i debats organitzada pels Geganters de Vilanova i la Geltrú. La iniciativa s’emmarca dins els actes de celebració del 250è aniversari dels Gegants Petits de la localitat, que enguany estrenaran una imatge renovada i una nova coreografia.

Amb el títol Els elements festius d’ahir, avui i demà, l’acte convida a experts, estudiosos i activistes de la festa i representants d’entitats a reflexionar sobre l’àmbit geganter i la cultura. Entre ells, estaran els constructors Imanol Urabayen i Christian Azcona, el folklorista Amadeu Carbó, el professor de l’ESMUC Daniel Carbonell  o el director del Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Carles Freixes. El programa s’ha estructurat en set ponències al voltant de la construcció i restauració de peces festives, la indumentària, el flabiol i l’acompanyament musical o els models festius de festa major petita. La darrera sessió anirà a càrrec de Joan Cuscó, doctor en Filosofia i expert en musicologia, que parlarà sobre la història dels gegants a Vilanova.

L’activitat és gratuïta però cal reservar plaça a través d’aquest formulari online.

Nova imatge dels gegants 

La jornada  s'emmarca en els actes d’aniversari dels gegants petits de la localitat, l’Hereu i Pubilla, que daten de 1771. Les figures van desaparèixer amb l’esclat de la Guerra Civil i el 1948  es van aconseguir recuperar gràcies a l’impuls de gent procedent del Foment Vilanoví.

L’any 1998, coincidint amb el 50è aniversari de la recuperació, els gegants van ser restaurats, i ara es vol aprofitar un altre aniversari per emprendre la segona. Anna Boix, de la colla Gegantera vilanovina, explica l’objectiu és dotar-les d’un nou vestuari, “molt més vistós i espectacular i que recreï de forma fidedigna el vestuari de l’època, i que s’adapti al context històric que representen: un Hereu i una Pubilla de casa benestant”. També es recuperaran alguns detalls, com els artells i les ungles. De la restauració s’encarregarà el taller de l’Aitor Calleja de Pamplona i del nou vestuari Marc Udina, de Sant Feliu de Llobregat.

A més, els gegants també estrenaran enguany una coreografia pròpia i amb una melodia nova –obra de la vilanovina Marta Pujades–, que recordarà les danses vuitcentistes.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article