Notícia

El Correllengua 2021 celebra els 25 anys homenatjant Isabel-Clara Simó

Figueres acollirà els actes inaugurals el 9 i 10 de juliol

Associacionisme
Isabel-Clara Simó, incansable defensora de la llengua, serà la protagonista del Correllengua 2021
Isabel-Clara Simó, incansable defensora de la llengua, serà la protagonista del Correllengua 2021 | Correllengua

L’escriptora i periodista Isabel-Clara Simó i Monllor, i que va traspassar l’any passat, serà la protagonista de l’edició d’enguany, que arrencarà oficialment divendres 9 de juliol a Figueres. Seran dues jornades d’activitats lúdiques i reivindicatives, amb la tradicional encesa de la flama i lectura del manifest, i també amb altres iniciatives que recordaran l’estreta vinculació de l’escriptora valenciana amb el municipi.

El programa començarà divendres al vespre al claustre de l’Institut Ramon Muntaner, amb El compromís d’Isabel Clara Simó, una teatralització sobre la vida i l’obra de l’escriptora. A càrrec de Taller Teatre, serà “una posada en escena de com era, com pensava, què va fer, i del seu compromís” amb la llengua, la literatura i la lluita feminista, expliquen des de la Coordinadora d’Assemblees per la Llengua (CAL) de Figueres. Posteriorment, se celebrarà una taula amb coneguts i coneixedors de l'escriptora, entre ells, la seva filla Cristina Dalfó.

L’acte central serà dissabte a la tarda a la Plaça Josep Pla, amb una actuació coral, un concert del 25è aniversari i l’encesa de la Flama i la lectura del Manifest per part de l’escriptora Mercè Cuartiella. El text ha estat redactat per Carme Junyent, i en ell la lingüista recorda la necessitat de defensar la llengua, i apel·la en aquesta defensa a “la companyonia de tots aquells que lluiten per la llibertat i la justícia parlin la llengua que parlin”, perquè “totes les llengües són de tots. Totes ens aporten maneres alternatives d’explicar el món”.

Els actes són d’aforament limitat i cal inscriure’s prèviament aquí.

Isabel Clara Simó i Figueres

Prèviament a l’acte central, Joan Ferrerós, catedràtic i secretari a l’Institut Ramon Muntaner, convidarà al públic a  recórrer “la Figueres d’Isabel-Clara Simó”. I és que l’escriptora d’Alcoi va viure a localitat gironina uns anys decisius, des que l’any 1967 va ser destinada com a professora de filosofia a l’Institut Ramon Muntaner. Com explica ella mateixa a Els racons de la memòria, allà es troba amb una ciutat oberta i que li oferia la possibilitat de relacionar-se en un ambient lingüístic favorable: “El meu encontre amb Figueres va ser sobtat, xocant, enlluernador. Jo venia de la València rendida, cansada, reumàtica i aclaparada, i anava a parar a un país rialler que es burlava del mort i de qui el vetlla”. A Figueres va conèixer el seu marit, el periodista Xavier Dalfó, un dels fundadors de la revista Canigó, i allà van néixer els seus fills.

El Correllengua continuarà el seu recorregut l’endemà a Esplugues del Llobregat, amb un acte homenatge i un concert del 25è aniversari Recull commemoratiu.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article