Notícia

El Corpus de Barcelona, Festa Patrimonial d’Interès Nacional

El Govern destaca que “la festa ha conservat els seus trets característics i ha estat motor i inspiració artística”.

Patrimoni Immaterial
L'Àliga és una de les grans protagonistes del Corpus de Barcelona
L'Àliga és una de les grans protagonistes del Corpus de Barcelona | Falcons de Barcelona

Era un secret a veus, i finalment s’ha confirmat la declaració del Corpus barceloní com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional (FPIN) per part del govern català. La designació, a proposta del Departament de Cultura, és el punt àlgid dels actes de commemoració -encara en marxa- del 700 aniversari de la primera referència documental sobre la processó (1320). D’aquesta manera, la celebració entra a formar part de la trenta de festes que han rebut el distintiu de FPIN.

En l’argumentari sobre la declaració, el Govern ha destacat el valor històric del Corpus barceloní, la capacitat -ja des dels seus orígens-per saber hibridar el vessant cívic i religiós en la litúrgia, la popularitat que ha gaudit en els darrers trenta anys, i també l’ou com balla, com a element genuí i idiosincràtic de la capital catalana.

Amadeu Carbó, membre del comitè científic del 700 aniversari del Corpus, destaca que aquesta efemèride ha incentivat l’edició d’una desena de publicacions sobre la simbologia i funció social de la festa. Després que la pandèmia obligués a reduir el programa del 2020 a la mínima expressió, enguany s’ha viscut una gran explosió d’iniciatives vinculades a la festa.

Actualment el Corpus barceloní se celebra entre dijous i diumenge prescriptiu. El programa, organitzat per la Catedral de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, compta amb la col·laboració de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Barcelona Vella i La Casa dels Entremesos, i la participació de nombroses entitats barcelonines.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article