Notícia

El FIMPT celebrarà els seus 40 anys d’història amb grans noms de la música d’arrel

Elèctrica Dharma, Maria del Mar Bonet o els guanyadors del Concurs Sons actuaran a Vilanova del 9 al 11 de juliol

Festes i festivalsMúsica tradicional
Presentació de festival, amb Olga Arnau i Adelaida Moya, al centre, amb els germans Joan i Lluís Fortuny de la Dharma i Saki Guillem
Presentació de festival, amb Olga Arnau i Adelaida Moya, al centre, amb els germans Joan i Lluís Fortuny de la Dharma i Saki Guillem | Ajuntament de Vilanova

El Festival Internacional de Música Popular i Tradicional de Vilanova i la Geltrú, el FIMPT, torna aquest juliol per celebrar la seva 40a edició, després de la cancel·lació obligada de l’any passat. I ho fa revisant la seva història, de la mà d’alguns artistes que han contribuït a convertir-lo en un festival de referència de la música d’arrel, com són l’Elèctrica Dharma, Maria del Mar Bonet o Quico Pi de la Serra, i també amb un homenatge a Jordi Fàbregas. Igualment, el festival manté la seva aposta pel talent emergent i local.

El festival s’inaugurarà el divendres 9 de juliol amb les veus de Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra, que es retroben a l’escenari per rememorar la sèrie de recitals que van protagonitzar el 1979 i que van culminar amb el disc Quico-Maria del Mar. Ells seran un dels noms destacats d’una edició que vol celebrar aquests 40 anys mirant la seva història, amb  algunes de les figures més rellevants que hi ha passat i que “han contribuït a escriure la història del panorama musical català de les darreres dècades”, segons va destacar alcaldessa de Vilanov, Olga Arnau, a la presentació que es va fer dimarts al Tradicionàrius. Durant l'acte, va estar acompanyada per la regidora  de Cultura i nova directora de nova directora general de Cultura Popular, Adelaida Moya, qui va detallar el programa.

Així, en el cartell també hi estarà la Companyia Elèctrica Dharma, que presentarà el seu 25è disc, Flamarada, un treball “molt eclèctic que agrupa tot el llenguatge Dharma” que resumeix gairebé 50 anys de carrera”, segons va explicar Lluís Fortuny. La banda de Barcelona Che Sudaka, amb 20 anys de trajectòria combinant el rock alternatiu amb el reggae i l’ska, serà l’altra gran proposta de la nit.

El colofó a aquesta mirada històrica  i al mateix festival el posarà, diumenge 11 de juliol, l’homenatge a Jordi Fàbregas titulat Almanac, 40 anys. Saki Guillem va explicar que es tracta d’un projecte que el mateix Fàbregas va iniciar, reunint un bon grapat de músics per reinterpretar i celebrar els 40 anys de l’Almanac el primer disc de La Murga, un grup que pretenia dignificar la música d’arrel. L’espectacle, que s’ha estrenat al darrer Tradicionàrius, arribarà al FIMPT amb “una aportació vilanovina” i incorporant la col·laboració dels Ministrers de Vila-Nova.

Aposta pel talent emergent i els grups locals

Paral·lelament a aquest vessant, Olga Arnau va explicar que el FIMPT preserva en aquesta nova edició “el seu tret essencial de ser plataforma de projecció de nous talents, de noves formacions que seran futurs referents de les músiques del món, i del talent local”. Així, el programa inclou també grups com Gaizka Project, una proposta de música tradicional i popular gallega, basca i catalana, des d’una perspectiva contemporània, i els guanyadors del Concurs Sons de la Mediterrània 2019 i 2020: la formació Minimíssima i el duet Laura Esparza i Carlos Esteban.

L’aposta pel talent local continua amb la fórmula FIMPTeca, que oferirà l’oportunitat de descobrir els grups La Reina de Tianguis i UmeBoshi Soul.

El FIMPT se celebrarà a la plaça del Port de Vilanova i la Geltrú, a tocar del mar, en un recinte tancat per controlar l’aforament de mil localitats assegudes, en el cas de l’escenari gran, i fins a cent cinquanta localitats en el cas de la FIMPTeca. Les entrades s’hauran d’adquirir prèviament a través del web del festival, al preu simbòlic de 3 euros.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article