Notícia

Les Santes de Mataró, un segle d’història a través dels cartells

L’Ateneu de la Fundació Iluro programa una exposició per commemorar el 75è aniversari del Museu Arxiu de Santa Maria

Reflexió
L'exposició 'Art i festa, més d’un segle de cartells i programes de les santes' es podrà veure fins al 29 d'agost.
L'exposició 'Art i festa, més d’un segle de cartells i programes de les santes' es podrà veure fins al 29 d'agost.

El Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró commemora 75 anys d’existència amb una exposició que mostra, per primera vegada, la seva gran col·lecció de cartells i programes de la festa de Les Santes, la més completa que es conserva, amb exemplars únics del tombant del segle XIX al XX. Art i festa, més d’un segle de cartells i programes de les Santes, es pot visitar fins al 29 d’agost a la Riera de Mataró, a la seu de la fundació Iluro  –el museu és un dels patrons-.

A la mostra es poden veure els cartells de la Festa Major entre el 1894 i el 2021, que ofereixen al visitant un recorregut visual per la història i l’art gràfic de la ciutat. A més del centenar de cartells que s’exposen ordenats cronològicament, la mostra inclou els programes oficials, els del Foment Mataroní i els de Publicitat Fermalli, que han anat nodrint el protocol tradicional de la festa, la seva pervivència i la seva evolució. És una invitació a explorar la petjada poderosa que els cartells i els programes, amb el seu llenguatge i la seva plasticitat, imprimeixen damunt la celebració festiva. Especialment el cartell, peça central, que projecta la imatge simbòlica que cada artista té de Les Santes. És, de fet, el punt de partida de la festa, el primer acte del qual tothom parla, el mòbil persuasiu a la participació.

Gràficament, els cartells exposats formen un únic llenç pintat per moltes mans d’artistes, que va fertilitzant l’imaginari de la festa al llarg del temps i suscita cada any el valor de la novetat. La mostra compta amb el suport de Fundació Iluro i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

 

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article