Notícia

Els Gegants del Pi de Barcelona tornen a ballar

Del 12 al 20 de juny se celebren les festes Quinquennals, amb ballades, xerrades i una exposició

GegantsFestes i festivals
Les festes Quinquennals commemoren la recuperació de les quatre figures dels Gegants del Pi
Les festes Quinquennals commemoren la recuperació de les quatre figures dels Gegants del Pi

Des d’aquest dissabte i durant vuit dies el barri de Pi de Barcelona es vesteix de festa per celebrar les Quinquennals dels Pi. Després de l’ajornament de l’any passat per la pandèmia, i avançant en el desconfinament, les festes tornen amb forces renovades i més ganes de carrer, amb una ballada de gegants centenaris, una exposició única de figures al palau de la Virreina i dues xerrades.

El 12 de juny de l’any 1960 una campanya ciutadana permetia recuperar les quatre figures dels Gegants del Pi. Portaven gairebé un segle tancades i sense trepitjar el carrer, i aquell dia van sortir en cercavila fins a la plaça Sant Josep Oriol, on van rebre la benedicció acompanyats d’una multitud de barcelonins. En plena dictadura, l’esdeveniment “va suposar una alenada d’aire fresc per  a moltes persones que es van aplegar al palau de la Virreina, la Rambla i la plaça de Sant Josep Oriol”, expliquen des de l’Associació d’Amics del Gegants del Pi.

Ballada de gegants

Per commemorar aquell esdeveniment, es van instaurar, tots els anys acabats en 0 i 5, les Quinquennals dels Gegants del Pi, unes festes que enguany arriben excepcionalment amb un any de retard per la pandèmia. Les festes comencen aquest dissabte a la tarda, amb una ballada a la plaça de Sant Josep Oriol dels quatre gegants del Pi i altres gegants centenaris d’arreu de Catalunya, de gran valor històric i emblemàtiques dins de les seves festes majors.

Exposició i xerrades

Del 13 al 20 de juny el Palau de la Virreina es convertirà en un gran aparador de la riquesa i diversitat gegantera de Catalunya, amb una exposició de sis conjunts de gegants. Els Gegants del Pi estaran acompanyats dels gegants Moros de Tarragona, Sitges, Lleida, L’Arboç i Reus, a més dels Gegants i els Capgrossos Macers de Barcelona.

El programa es completarà amb dues xerrades centrades en la rica diversitat de festes que trobem al nostre territori. La primera, el dijous 17 de juny (20 h) a La Casa dels Entremesos, tractarà els balls de gegants a Catalunya i anirà a càrrec de la mestra de dansa Montserrat Garrich. La segona, dissabte 19 de juny (18h), al Palau de la Virreina, serà una taula rodona que abordarà el paper dels gegants a la festa. Totes dues seran amb aforament limitat i reserva prèvia d’entrada al web dels Gegants del Pi.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article