Notícia

El 30è Dansàneu oferirà una vintena de propostes que posen en valor la dansa, la música i el patrimoni

Cesc Gelabert, Maria del Mar Bonet i Mishima, entre els artistes destacats del cartell

Festes i festivals
Presentació del programa de la  30a edició del Dansàneu al MNAC
Presentació del programa de la 30a edició del Dansàneu al MNAC

La memòria històrica, la recuperació del patrimoni i el suport als projectes pirinencs seran alguns dels eixos que vertebraran la 30 edició del Dansàneu, que ha programat una vintena de propostes entre el 25 de juliol a l’1 d’agost a vuit poblacions de les Vall d’Àneu, al Pallars Sobirà. El festival de Cultures del món, Premi Nacional de Cultura 2021, aposta per la fusió disciplinar i estètica i per col·laboracions úniques.

El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, qu' va haver de cancel·lar la seva actuació l’edició anterior per la pandèmia, inaugurarà el festival el 25 de juliol, a l’escenari de Santa Maria d'Àneu a Escalarre. Ho farà amb un solo, amb quatre peces de les seves coreografies de referència que versionen una sardana, l’aurresku basca, un bolero i un fandango, i que reflexionen sobre el pes de la tradició en la creació.

Gelabert serà un dels principals noms d'un cartell que inclourà també altres artistes destacats i col·laboracions úniques. Entre ells, Maria del Mar Bonet i Borja Penalba, amb de la dansa contemporània de Núria Guiu (el 27 de juny); Mishima, que mesclarà la seva proposta amb la dansa de Laia Santanach (31 de juliol), o la col·laboració entre la cantant Carola Ortiz i el projecte Nilak en un Especial Danàsneu 30 anys.

De la memòria històrica a la recuperació del patrimoni

La programació del festival incorpora un nou eix dedicat a la memòria històrica. En aquesta línia s’emmarquen el recital de l’actriu Sílvia Bel i del cantautor Roger Mas, que recordaran els fets ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, on el 17 d’abril de 1938 van ser afusellats i enterrats una desena d’homes, i Poldo, un monòleg inspirat en l’obra homònima de l’escriptor Jaume Cabré.

El festival continua fidel amb el suport als projectes pirinencs i en la reivindicació i recuperació patrimonial. Així, actuaran la Rufaca Folk Jazz Orchestra –la big band d’arrel formada amb músics de l’Escola Folk del Pirineu i que dirigeix Sergi Vergés– al Castell de València d’Àneu, i l’acordionista Roser Gabriel, que presentarà L’arbre humà. I el 29 de juliol oferirà Els focs de Sant Joan, el ballet inèdit de Robert Gerhard, una proposta escènica inspirada en les festes del foc dels Pirineus.

El Dansàneu no deixa de banda la part més festiva, que estarà representada amb noms com Joan Garriga. El fundador de Dusminguet i ànima de La Troba Kung-Fú presentarà el seu últim disc, El ball i el plany, divendres 30 d’agost al recinte firal d’Esterri d'Àneu.

Finalment, el festival reconeixerà figures clau de la cultura d’arrel amb diverses propostes. Entre elles, l’espectacle La difícil senzillesa, de l'Esbart Marboleny de les Preses, en homenatge a Manuel Cubeles; el programa Música i exili, que recordarà Teresa Rebull. I sumant-se a la commemoració de l’Any Joan Tomàs, hi haurà l’exposició Músic de tot cor, comissariada per Liliana; un concert amb cançons del seu repertori a l’església de Sant Joan a Isil, i l’actuació de Corrandes són Corrandes amb Jaume Arnella.

Des d’aquest dilluns 7 de juny ja s’han posat a la venda més de 1.500 entrades per als espectacles de pagament. Igualment hi haurà activitats gratuïtes al llarg dels vuit dies del festival.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article