Notícia

Mor Joaquim Tristany, el compositor renovador de la sardana revessa

Va ser president de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, la federació responsable de la sardana esportiva

Sardanes
El món de la sardana esportiva actual és, en gran part, deutora de la tasca de Tristany
El món de la sardana esportiva actual és, en gran part, deutora de la tasca de Tristany | Trofeu Ciutat de Balaguer de colles sardanistes

Joaquim Tristany (Mataró, 1926), el compositor que va renovar i rellançar la modalitat de la sardana revessa, ha mort aquest dissabte 5 de juny a Mataró als 95 anys. Tristany va presidir durant 15 anys la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (UCS), on va treballar per dignificar les colles i estandarditzar els concursos. La seva tasca marcà de forma profunda i decisiva el món de la sardana esportiva.

De formació musical autodidacta, Tristany va crear més de 300 sardanes revesses, que són aquelles en què cal descobrir els compassos de curts i de llargs a través de la identificació de motius musicals concrets i diverses operacions matemàtiques. La peculiaritat de la seva obra resideix no només en haver-se focalitzat en aquest gènere, sinó també en haver desterrat les sardanes amb música desagradable i haver creat altres amb melodies i salts de caràcter més musical. Fins i tot, algunes de les seves composicions van ser arranjaments de tonades conegudes, una tasca que va influir sobre d’altres autors revessaires reconeguts, com Carles Santiago, Joan Manuel Paños o Dani Gasulla. La seva obra musical també contempla algunes sardanes tradicionals, com ‘Colles Repuntejant’, ‘Matadepera’ o ‘L’Anton revessaire’.

Tristany va ser el president de la UCS entre els anys 1970 i 1985, i durant aquesta etapa va treballar amb intensitat per estandarditzar els concursos i dignificar les colles. Com a sardanista, va formar part del grup Primavera a finals dels anys 1940 i de la Ilurenca durant els 1950, i va ser mestre de ball a la Repuntejant de Mataró.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article