Notícia

Ha mort Jordi Subirà, impulsor de la Federació Catalana d’Entitats Corals

El 2014 va rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona

Cant coral
Jordi Subirà va tenir un paper clau en la constitució de la FCEC
Jordi Subirà va tenir un paper clau en la constitució de la FCEC

És impossible fer referència a la història recent de les corals catalanes sense citar a Jordi Subirà. Com a cantaire forma part de l’Orfeó Laudate i l’Orfeó Català. La seva trajectòria federativa comença als anys seixanta, formant part del Secretariat d’Orfeons de Catalunya (SOC). Dues dècades més tard, Subirà tindrà un paper clau en la reconversió del SOC en la Federació Catalana d’Entitats Corals, participant en la redacció dels documents fundacionals i els estatuts (1981).

En rebre la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona, Manel Artigas va lloar Subirà per havès empès “una croada quasi personal per organitzar ben aviat cursos de formació per als directors, classes magistrals, audicions i trobar la manera de portar a Barcelona els millors directors de cor europeus”. En aquest empeny, va treballar estretament amb Oriol Martorell, primer president de la FCEC i també  vicepresident de la Federació Europea de Joves Corals (Europa Cantat).

Subirà, que posteriorment també assumiria la presidència de la federació, va participar en l’organització de destacats esdeveniments del món coral: el Festival Internacional de Música de Cantonigròs (creat el 1983), el concert Catalunya Canta al Palau Sant Jordi en el marc dels Jocs Olímpics del 1992, el concert d’Homenatge al mateix Oriol Martorell (1996), o bé l’organització del XVè Festival Europa Cantat a Barcelona (2003). En l’àmbit estrictament barceloní, també és un dels màxims responsables de la creació del cicle Maig Coral del Barcelonès (1983) i l’organització de cantades a la Fira de Santa Llúcia i durant les Festes de la Mercè.

Més enllà de l’àmbit associatiu, regentava la Cereria Subirà, considerat el comerç més antic de Barcelona (1761), i durant  molts anys un punt de trobada en l’organització de tota mena d’esdeveniments.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article