Notícia

Matemàtiques per fer castells més segurs

Científics d’universitats catalanes, angleses i portugueses investiguen la manera més segura d’alçar castells

Castells i Falcons
Un pilar dels Marrecs de Salt
Un pilar dels Marrecs de Salt | Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya

Quina és l’àrea de la pinya necessària perquè, en cas de caiguda, el casteller caigui sobre ella i no sobre el terra? Resoldre aquest problema és l’objectiu d’un estudi en què treballen conjuntament matemàtics i enginyers de la Universitat de Girona, la Universitat Politècnica de Catalunya, el Centre de Recerca Matemàtica, la Universitat de Lisboa i la Universitat de Warwick. El treball, fet en col·laboració amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, busca crear un model matemàtic que ajudi a entendre l’èxit o fracàs d’un castell.

Marta Pellicer, responsable del projecte a la UdG, explica que “fins allà on tenim coneixement, aquest és el primer treball en analitzar els castells des d’aquest punt de vista: proposar un model matemàtic, obtingut a partir de les forces que intervenen en un castell, que estudiï l’estructura d’aquestes construccions i els seus moviments”.

Disposar d’aquest model permet comprendre els factors mecànics clau de la realització i èxit d’un castell. També facilita saber com evolucionarà un castell a partir d’una situació concreta. A més, el model analitza i simula les reaccions físiques de les persones que formen l’estructura, i pot concebre virtualment possibles escenaris alternatius.

La primera part del projecte s’ha centrat en investigar la construcció d’un castell i, concretament, en els pilars, que són l’estructura castellera més simple però contenen els elements principals que cal tenir en compte des del punt de vista mecànic”, explica Marta Pellicer. La validació d’aquests resultats permetrà estendre la metodologia a estructures de castells més complexes. 

“El següent pas serà validar i calibrar l’estudi teòric contrastant-lo amb les dades reals”, projecta l’investigador de la UPC, Arnau Dòria-Cerezo.

El treball es va originar en el marc del 158è European Study Group with Industry, que va tenir lloc al Centre de Recerca Matemàtica (Bellaterra) a principis de l’any passat. Pel president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Pau Camprovín, es tracta d’una “oportunitat única perquè el món acadèmic i la societat treballin conjuntament en problemes aplicats”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article