Notícia

Neix l’obrador d’arrel, un laboratori per a artistes de la cultura popular

El projecte l’impulsa Fira Mediterrània per donar continuïtat als laboratoris de creació de la Fira, que enguany se celebrarà entre el 14 i el 17 d’octubre

Música tradicional
L'obrador d'arrel busca crear xarxa amb altres festivals per obrir al mercat aquestes propostes
L'obrador d'arrel busca crear xarxa amb altres festivals per obrir al mercat aquestes propostes

La Fira Mediterrània de Manresa arriba aquest octubre –entre el 14 i el 17- a la seva 24a edició, i ho fa amb novetats importants després d’un any marcat per la pandèmia i també per algunes restriccions encara vigents, que faran que aquesta Fira no pugui tenir la presencialitat i l’aforament dels espectacles habitual.

Sigui com sigui, la gran aposta de la Fira serà l’Obrador d’arrel, una continuïtat a 'l'engròs' dels laboratoris de creació de la Fira, donant suport amb la complicitat d'altres col·laboradors als artistes que exploren nous camins a partir de l'arrel i la cultura popular, tal com explica el director artístic de la Fira, Jordi Fosas. Es tracta, doncs, d’un pas important del projecte per estar al costat dels artistes, oferint-los un espai d'experimentació i suport als artistes que treballen l'arrel des d'un vessant contemporània. Però alhora aquest obrador neix amb la voluntat de crear xarxa amb altres festivals per obrir al mercat aquestes propostes.

El primer Obrador d'arrel comptarà amb 14 propostes artístiques, que s'estrenaran en l'edició d'aquest 2021, i cinc que ja s'han començat a treballar de cara el 2022. En destaca Trencadís, que a banda d'inaugurar la Fira Mediterrània servirà per presentar l'Orquestra de Músiques d'Arrel de Catalunya, una nova formació integrada per 31 músics joves i que debutarà sota la batuta del jove compositor Daniel López. Altres propostes musicals seran UllsClucs, adreçada al públic familiar amb músiques d'arrel del cançoner popular i sota la direcció artística d'Arnau Obiols. També inclourà Més lloc per a la fosca, d'Elvira Prado-Fabregat, Carles Viarnès, Míriam Encinas-Laffite, Pau Encinas-Lafitte i Laia Fortià i relacionat amb l'univers mític que va construir Víctor Català.

Dins l'àmbit musical, també hi seran la guineana establerta a Sabadell Nakany Kanté; Suona meets gralla amb Manu Sabaté, Carles Marigó, Ya-Yuan i Chien-Yun; Almanac, 40 anys, una revisitació del primer disc del grup La Murga, o la transgressora versió del cuplé de la jove Glòria Ribera. I pel que fa a les arts escèniques comptarà amb 'TRA TRA TRA, tradició, transmissió i traïció' d'Explicadansa, la darrera proposta de la coreògrafa i ballarina Laia Santanach; Faunus del jove ballarí i coreògraf Pol Jiménez; o El movimiento involuntario de Lara Brown, entre altres.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article