Notícia

Les Corals Joves de Catalunya celebren el 50è aniversari amb un concert al Palau de la Música

Dotze cors i 260 de cantaires oferiran dues sessions, amb un repertori centrat en obres de compositors catalans

Cant coral
Les Corals Joves oferiran dues sessions, a les 10.30 i a les 13 hores.
Les Corals Joves oferiran dues sessions, a les 10.30 i a les 13 hores. | CJC

La federació de Corals Joves de Catalunya (CJC) fa mig segle que anima el jovent a cantar i a donar a conèixer la nostra tradició musical. Ho celebrarà el diumenge 30 de maig, amb un concert especial al Palau de la Música que presentarà una vuitena de cors de la federació i un programa que inclou algunes peces clàssiques i sobretot noves obres corals de joves compositors promogudes per CJC. El concert, que s’havia de celebrar l’any passat i es va haver de posposar per la pandèmia, vol servir d’embranzida de la represa del cant coral i per reafirmar que la cultura és segura.

Gerard Molina, el president de la federació, explica que “venim d’una situació molt complicada per la pandèmia, i per això hem volgut que el concert sigui un reflex de tota la feina que s’ha fet des de la Federació en aquests anys, centrada a difondre les obres corals catalanes per una banda i promocionar els compositors joves de la federació, per una altra”.

Mateix repertori en dues sessions

Serà un concert únic, però, per adaptar-se a les mesures de seguretat sanitària, tindrà dues sessionsa les 10:30 i a les 13 hores, que compartiran programa i estructura. A la primera part hi participaran diversos cors de la federació de forma individual, que estrenaran obres premiades en les dues edicions del concurs de Composició Jove que impulsen les CJC. Un repertori conformat per Pirinenques IV, de Carles Prat; Jaculatòria, de Josep Alarcon; Mester d’amor, de Miquel de Jorge Artells, i Ecce Panis Angelorum, d’Albert de la Fuente.

La segona part serà un concert conjunt de tots els cors participants, amb un centenar de cantaires en cada sessió i dirigits per Manel Valdivieso, director de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. Interpretaran diverses obres ja estrenades i reconegudes, entre les quals destaca El Mirador, de Josep Vila i Casañas, una fantasia coral sobre melodies populars catalanes que va inaugurar al Festival Europa Cantat de Barcelona el 2003, convertit avui en un clàssic del nostre repertori. I es clourà amb l’estrena de Per una nova simfonia, amb música de Pol Requesens sobre un text que dues cantaires del Cor Jove Musicant van escriure durant el confinament. “És un himne a l’esperança i a la importància que tenen la música i el cant per superar qualsevol maltempsada”, expliquen des de les Corals Joves.

Impuls a la represa del cant coral

El concert del Palau serà la primera gran activitat de les Corals Joves des de l’inici de la pandèmia, que van començar a treballar-hi durant el confinament: “Vam elaborar material virtual perquè els cantaires poguessin preparar les obres a casa seva, quan encara no podien fer assajos presencials, i quan ja ens podíem trobar vam crear dues bombolles estables per a cada sessió. I només han pogut fer dos assajos conjunts”, explica Molina.,

El president de CJC reconeix que la pandèmia ha deixat molt tocat el cant coral: “Alguns cors han pogut aguantar i fer assajos virtuals i ara reprenen les activitats presencials, però altres han patit baixes o han tingut dificultats per trobar locals on assajar, i alguns cors segurament s’han pes un descans. És per això que hem volgut tirar endavant aquest concert, creiem que com a federació tenim l’obligació de mostrar que es poden fer activitats, que poden ser segures”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article